Frågor & Svar

Här kommer de vanligaste frågorna och svaren på dem. Jag fyller successivt på här med fler frågor allteftersom jag får dem.

Bokning, avbokning och betalning

– Fråga: Hur gör jag för att anmäla mig till yoga?
– Svar: Gå in på bokadirekt.se och sök efter Majas Yogaloft, eller yoga i Karlstad. Det finns också alltid en knapp som heter ”Boka tid” här på hemsidan i samband med bokningsbara kurser och seminarium. Väl inne på Boka Direkt så letar du upp rätt datum och tillfälle, klickar på Anmäl dig, fyller i dina uppgifter och väljer att spara. Du kommer få en bekräftelse efter gjord bokning.

– Fråga: Hur gör jag för att boka in något som inte är bokningsbart på BokaDirekt?
– Svar: Då kan du antingen använda dig av formuläret på hemsidan, på den sidan där du hittar information om det du vill boka in. Eller så kan du kontakta mig via telefon 0735-25 49 45 eller mejl majasyogaloft@gmail.com.

– Fråga: Hur gör jag för att avboka ett pass?
– Svar: Gör din avbokning via bokadirekt.se. Välj där Avboka och använd den koden som du fått i din bekräftelse när du gjorde bokningen. Om du tappat bort din kod så kan du bara kontakta mig, så hjälper jag dig.

– Fråga: Hur gör jag för att betala? Går det att få dela upp betalningen?
– Svar: När du gör bokningen så väljer du betalningsalternativ.
Klarna Faktura – vill du betala via Klarna så väljer du det betalningssättet när du gör din bokning. Du kommer då få en faktura från Klarna och pengarna kommer tidigast dras från ditt konto då du närvarat på passet/första kurstillfället. Med Klarna så går det bra att dela upp betalningen på det sättet som du önskar.
Swish – vill du betala med Swish så väljer du ”Annat betalsätt” när du gör din bokning och ”Betala på plats”. Swisha sedan din betalning till 123 596 43 90, gärna tre dagar innan kursen. Är det ett enstaka yogapass så går det bra att swisha samma dag.
Plusgiro – vill du betala till mitt plusgiro så väljer du ”Annat betalsätt” när du gör din bokning och ”Betala på plats”. Betala sedan in kostnaden till Plusgiro 81 11 49-4, så att jag har din betalning innan kursstart. Är det ett enstaka yogapass så går det bra att betala samma dag.
Kontant – vill du betala kontant så väljer du ”Annat betalsätt” när du gör din bokning och ”Betala på plats”. Betala sedan direkt efter att du deltagit på första tillfället.
Stämpelkort – det går också utmärkt att betala med ett 10-kort, som du köper hos mig. Läs mer nedan ang stämpelkort.

Fråga: Kan jag köpa stämpelkort på Majas Yogaloft?
– Svar: Javisst! Du kan läsa mer om hur det funkar här. Stämpelkort funkar utmärkt att använda när du vet att du vill göra yoga ganska regelbundet hos mig, men inte kan vara med på en hel kurs. Varje gång du använder stämpelkortet så sparar du nämligen pengar! 🙂

För vilka?

– Fråga: Vem kan göra yoga hos dig? Behöver jag ha gjort yoga förut eller vara vig?
– Svar: Alla kan göra yoga!* Det är det verkligt fina! Inga förkunskaper behövs, du anpassar enkelt övningarna till din dagsform och din egen kropps förutsättningar. Det går alltid bra att sitta på en stol istället för att sitta på mattan om du vill och behöver.
*Dock måste du kunna ta dig upp för trappan, Yogaloftet är inte handikappanpassat.

Praktiskt kring Yogaloftet

– Fråga: Ligger Yogaloftet långt från Karlstad?
– Svar: Allt är förstås relativt. Det ligger 8 kilometer norr om Karlstad, vilket betyder 10 minuter med bil från centrala Karlstad. Bussen tar 8 minuter, men då måste man gå lika länge på en grusväg innan man är framme. Vägbeskrivning hittar du här.

– Fråga: Vilka tider har butiken öppet?
– Svar: Butiken har öppet varje tisdag kl. 16.00-19.00, i samband med yoga eller enligt överenskommelse. Hör av dig till mig om du vill kika i butiken men inte har möjlighet att komma under de begränsade öppettiderna.

– Fråga: Vilka yogaformer finns det på Yogaloftet?
– Svar: Det finns kundaliniyoga och medicinsk yoga.

– Fråga: Vad kan man förvänta sig på ett yogapass hos dig?
– Svar: Här har jag skrivit om Första gången på Majas Yogaloft. Hör gärna av dig till mig om du har fler frågor.

Om yoga

– Fråga: Vad ska yoga vara bra för?
– Svar: Läs mer om dess fördelar tex här. Jag skriver mycket om yogan på hemsidan och bloggen, så håll utkik där (tex under Om och Utbud) eller kontakta mig.

– Varför är många kundaliniyogalärare vitklädda med en sjal på huvudet?
– Svar: Klicka här för att läsa vad jag skrivit om vita kläder och huvudbonad.

– Fråga: På kundaliniyogan så tonar vi in. Varför gör vi det?
– Svar: Här har jag skrivit om varför vi tonar in och här har jag skrivit om varför vi tonar ut.

Företag och grupper

– Fråga: Gör du yoga ute på företag? Vi har inte så gott om plats men skulle bara vilja testa på.
– Svar: Absolut! Det går bra att göra yoga på stolar om man vill och inte har plats med yogamattor. Läs mer om yoga på jobbet och för grupper här.

– Fråga: Jag har en verksamhet med hälsotema och söker lokal. Går det att hyra in sig hos dig?
– Svar: Jag använder inte lokalen varje dag och kan hyra ut övriga dagar. Läs mer om det här.

– Fråga: Jag skulle vilja överraska min vän som fyller år. Kan vi komma till dig och göra yoga?
– Svar: Javisst, ni är varmt välkomna! Bara kontakta mig med önskemål om tid och dag, så ska vi säkert hitta något som passar er. Jag sätter alltid ihop yogapasset utifrån vilka som ska utföra det. Läs mer under Utbud.

Effekter och mående

– Fråga: Jag blev väldigt trött när jag gjorde yoga hos dig. Skulle man inte få energi av den här yogaformen?
– Svar: Om din kropp behöver vila så kommer du antagligen att bli lite trött de närmsta timmarna efter yogapasset. Det är bara kroppens sätt att signalera att den uppskattade den långa vilan och att den vill ha mer sånt. Försök då i möjligaste mån att vila. Energin kommer att komma tillbaka, så fort du gett kroppen det den behöver!

– Fråga: Jag blir ibland illamående och yr när jag gör yoga. Vad kan det bero på? Ska jag sluta göra yoga?
– Svar: Ibland kan man bli illamående när man gör yoga. Det beror oftast på att slaggprodukter och gifter som din kropp samlat på sig rensas ut från kroppen. Det är alltså en del av en reningsprocess och inget farligt. Då kan du snarare känna att du rensas från sånt du inte behöver ha kvar inom dig.
Om du blir yr när du gör yoga så kan det bero på lite olika saker. Sker det när du ska resa dig upp så har du antagligen varit lite för snabb. Har du väldigt lågt blodtryck så hinner inte kroppen med, utan du blir lite yr. Inget farligt alltså, men försök då att göra rörelsen ännu långsammare. Blir du yr under en andningsövning så har du antagligen andats in för mycket syre. Försök då att fokusera mer på utandningen en stund.

– Fråga: Hur var det nu med mens och graviditet? Kan jag inte göra yoga då?
– Svar: Du kan absolut göra yoga! Men det finns vissa saker som du inte ska göra om du har mens: eldandning (ta istället långa djupa andetag), rotlås, pumpa magen/naveln, dubbla benlyft samt höftstående.
Om du är gravid bör du först konsultera med din yogalärare. Generellt ska du undvika samma övningar som när du har mens, men det finns också fler saker som är bra att tänka på.

– Fråga: Jag äter medicin, kan jag göra yoga ändå? Kan jag sluta med medicinen om jag börjar med yogan?
– Svar: Yoga är inte farligt att göra när du äter medicin. Däremot kan det vara bra att fråga din läkare eller sjukgymnast om du får göra yoga pga olika omständigheter. Du ska inte ersätta din medicin med yogan, utan fortsätt som vanligt med den tills din läkare säger något annat.

Fråga: Kan man göra yoga närsomhelst? Även när man nyss ätit?
– Svar: Det går bra att göra yoga när man vill under dagen, men det är lite extra förmånliga energier på morgonen i soluppgången, så prova gärna att göra yoga då. Det är också bra att vänta med att göra yoga tills ett par timmar efter att man ätit, eftersom vi vill att matsmältningsprocessen ska få jobba ostört.

Butiken

– Fråga: När är butiken öppen?
– Svar: För tillfället har butiken inga särskilda öppettider, utan den är alltid öppen i samband med yoga eller enligt överenskommelse. Hör gärna av dig till mig om du vill kika i butiken så löser vi det.

– Fråga: Vad säljs i butiken? Finns det några ekologiska produkter där?
– Svar: Du hittar hela utbudet här: Butik. Det allra mesta är ekologiskt, jag försöker hitta lokala producenter och även ekologiskt så långt som det är möjligt! Tillverkar du något som du söker återförsäljare för så får du gärna kontakta mig. Önskar du någon särskild produkt så hör gärna av dig.

– Fråga: Jag har ångrat mig och skulle vilja lämna tillbaka det som jag har handlat. Går det bra?
– Svar: Jag betalar vanligtvis inte tillbaka pengar, eftersom Swish för företag endast kan ta emot pengar, inte betala ut. Men det går bra att byta varan mot någon annan, så länge varan är handlad i yogabutiken och förpackningen inte är öppnad. Har du handlat en produkt av märket Forever så har de 90 dagars nöjd kund garanti. Du kan alltså få pengarna tillbaka även fast du använt produkten. Jag berättar gärna mer om det.

– Fråga: Deon jag köpte av dig funkar inte längre. Vad kan det bero på?
– Svar: Antagligen har den skiktat sig lite, det kan lätt hända när den ändrar temperatur. Då fick du nog bara kokosolja just den gången som det inte funkade. Rör runt lite i burken, så att du känner att du får med små små korn. Då ska det funka igen. Hör gärna av dig till mig annars!

Presentkort och stämpelkort

– Fråga: Går det att köpa presentkort hos dig?
– Svar: Det går utmärkt! Hör av dig till mig vilket belopp du önskar, så kan jag skicka presentkortet till dig om du vill.

– Fråga: Jag har fått ett presentkort hos dig. Hur kan jag använda det?
– Svar: Om du vill använda det på ett yogapass så bokar du in dig som vanligt på passet. (Se under respektive bokning) Välj betalningsmetoden att betala på plats. När du kommer så ger du mig bara ditt presentkort. Klart!

– Fråga: Hur köper jag ett stämpelkort hos dig?
– Svar: Du meddelar mig att du vill köpa ett kort (genom tex majasyogaloft@gmail.com, sociala medier, fylla i ett formulär här på hemsidan, eller telefon 0735-25 49 45) och sedan sätter du in 1750 kr på swish 123 596 43 90 eller plusgiro 81 11 49-4. Läs mer om stämpelkortet här.

Mantra

– Fråga: Vad är mantran?
– Svar: Mantran är texter som upprepas. Jag använder mantran på gurmukhi, eller sanskrit. Det är alltså gamla texter som ofta tonsätts till vacker musik.

– Fråga: Varför sjunger man mantrasånger inom yogan?
– Svar: Det finns flera olika anledningar. Mantran har en särskild betydelse. När vi uttalar mantran så aktiveras nervändar i vår mun, som i sin tur skickar signaler till hjärnan, som sen sänder ut ett må-bra-hormon till oss. Eftersom vi alla består av en massa energi (den minsta beståndsdelen i allt är energi) så hjälper mantran oss att vibrera dessa energier (när vi sjunger dem). Det är också väldigt fint med mantrasång, tycker jag, och det brukar oftast vara väldigt uppskattat att få sjunga utan någon prestation eller för någon annan än sig själv.

– Fråga: Jag hörde en fin mantrasång på ditt yogapass. Kan jag hitta dessa mantrasånger någonstans?
– Svar: Du kan hitta mina spellistor på Spotify, där jag heter Majas Yogaloft. Jag har också skrivit om vilka som är mina favoritartister när det gäller mantran här. Är det en särskild mantrasång du söker så är det enklaste att du frågar mig. Jag brukar ha ganska bra koll på vilka mantran jag spelat.

%d bloggare gillar detta: