Kundaliniyoga

I dagens uppkopplade samhälle kan vi alla behöva stressa ner, skala av och bara gå in i oss själva. Alla skulle behöva det, men alldeles för få gör det på riktigt. Kundaliniyoga är ett sätt att väva samman sin själ, sitt sinne och sin kropp. Att acceptera sig själv för det man är. Att få vila från omvärldens och ibland sin egen press.

Vad är då Kundaliniyoga?

Ordet yoga kan man översätta med förening. Det är en förening mellan kropp och själ och mellan det individuella medvetandet och universums obegränsade medvetenhet. Ordet kundalini betyder livsenergi. När vi tränar kundaliniyoga så stärker vi vårt nervsystem och frigör blockeringar i kroppen, vilket gör att vi får ett ökat energiflöde och mer livskraft. Vi kombinerar yogapositioner med andning, avslappning, mantrasånger och olika fokus. Man ska hela tiden sträva efter att behålla sin uppmärksamhet i kroppen. Genom att vi utövar kundaliniyoga så tränar vi upp vår koncentrationsförmåga, vår förmåga att lyssna på kroppens signaler och vår förmåga att vara närvarande i nuet. Att acceptera vår kropp precis som den är och uppskatta dess förmågor, istället för att se till dess brister.

Kundaliniyoga är långt ifrån speglar och svåra positioner. Det är en yogaform som alla kan utföra, helt oberoende av erfarenhet, fysisk form eller vighet. I varje övning lyssnar du in vad kroppen behöver, med slutna ögon, för att slippa alla uttryck utifrån.

Vill du läsa mer om vad som skiljer kundaliniyoga från andra yogaformer så har jag skrivit om det här.

I vår vardag så är smarta telefoner, plattor och datorer mer regel än undantag. Det ständiga bruset, att alltid vara uppkopplad och få input från olika håll vare sig man vill eller inte, kan skapa en otrolig stress. Yogan ger oss en fristad, en plats där prestation inte är inblandat och där man bara får vara sig själv. Utan att behöva bevisa något.

Yoga är ett utmärkt sätt att kunna hitta sig själv och bli medveten om sin kropp. Att få träna styrka, balans och koordination. Andningsövningar hjälper oss att bli medvetna om vår aning och ger oss bättre koncentrationsförmåga. Mantrasånger hjälper oss att påverka vår medvetenhet, att koncentrera oss och att skifta sinnet. Att genom meditation och avslappning kunna släppa stress, negativa tankar och oro. Meditation ger även en ökad självkänsla och respekt för oss själva och för andra.  Avslappningen bygger upp energi för resten av dagen och håller vårt humör mer balanserat.

 Andning och avslappning 

Andning och avslappning har en central roll inom yogan. Det är nog också en av de saker som vi människor är sämst på överlag. Att verkligen bara kunna slappna av. Den där återhämtningen som är så viktig för att vi ska kunna orka med livet.

Att andas på ett medvetet sätt har många olika fördelar. Det kan ge dig ett friskare liv med mer energi och bättre sömn. Det minskar även stress och oro. En medveten andning kan förbättra dina relationer till andra och dig själv.

Inom kundaliniyogan arbetar vi mycket med medveten andning. Förutom vissa andningstekniker, som eldandning och det långa djupa andetaget, så finns den medvetna andningen alltid med i varje övning.

Läs mer vad jag skriver om andning HÄR.

Annonser
%d bloggare gillar detta: