Egenföretagarens berg- och dalbana

Att ha ett eget företag och vara yogaentreprenör är verkligen en sann berg- och dalbana. Jag vet inte om du minns det, men för två månader sen skrev jag ju om svårigheterna och motgångarna som finns. Hur jobbigt det kan vara ibland. Och hur min man sagt att ha eget företag innebär djupare dalar men också högre toppar.

Nu pendlar det friskt mellan topparna och dalarna får jag säga.

~ Jag riskerar vite på flera tusen för att jag inte anmält mig som ett livsmedelsföretag. Inget jag hade en tanke på. Men som jag förstår att jag har ansvar för att känna till. Det är ju så – jag har, som egen företagare, ansvar för att känna till det som jag är ansvarig för. Inte alltid helt lätt, faktiskt, att veta sånt man inte har en aning om! Jag måste antagligen dessutom betala några tusen per år för att just få sälja livsmedel. Den som sett min butik förstår att jag inte tjänar flera tusen per år på den delen. Vilket gör att jag får ifrågasätta om jag kanske ska sluta sälja livsmedel (choklad, te osv)…

~ Jag hade ett jättebra möte i tisdags med ett företag om ett jätteroligt samarbete som jag tror kan öppna många dörrar för mig.

~ Jag får ständigt avboka sådant som jag förberett och verkligen tror på, för att det inte kommer in några anmälningar. Alla event och yogaklasser jag lägger upp här på hemsidan tror jag ju på till 100%. Jag vet att de kommer bli hur bra som helst (om jag får säga det själv). Men ändå står jag där i slutändan utan några bokningar. Jag tror inte det beror på att någon misstror det jag håller på med. Utan bara att folk har alldeles för mycket att göra och det här ligger då inte som första prio. Tyvärr.

~ I tisdags var det kursstart på yogakursen för höstglädje. En ren glädjeexplosion! Nästintill fullsatt yogasal, ett kraftfullt yogapass efterföljt av en lång avslappning till gongens vibrationer. En glädjefylld meditation och fina samtal efteråt. Den här kursen är precis det som alla skulle behöva nu under hösten, när det är mörkt och trist.

~ Obesvarade samtal om samarbete. Eller nekanden. Nej tyvärr, vi kan inte samarbeta med ett enskilt företag för yoga som rehabilitering. Då måste vi göra en upphandling. Eller det finns inte tillräckligt med bevis på att det funkar.

~ Nya möjligheter, afterwork, tjejkväll med mässa, yoga på konferens…

~ Inga pengar på kontot…

~ Tacksamheten över att kunna prioritera sina barn till hundra procent.

Ja, som ni förstår. Man kan ju bli kluven (och schizo) för mindre… Motgångar och medgångar. Men som jag skrev i måndags, livet går upp och ner. Sånt är livet! Jag håller fast vid tilliten till mitt hjärtas röst. Åtminstone ett tag till…

Finns det någon annan egenföretagare där ute som också upplever samma sak och som skulle vilja ha någon att dela det med? Kanske ett ”egenföretagar-nätverk” där vi kan peppa varandra och dela erfarenheter? Hör gärna av dig till mig på majasyogaloft@gmail.com. Jag är öppen för förslag! 🙂

Linda berättar om sin utmaning

I somras startade jag upp Sommarutmaningen, då vi skulle göra samma yogapass hemma under 40 dagar i rad. Tillsammans var vi 19 personer som gjorde yoga, var och en på sitt håll, men ändå tillsammans. Alla blev också tipsade om olika morgonrutiner som man skulle kunna börja med, utöver yogapasset och meditationen. Nu när jag snart drar igång en ny utmaning – tacksamhetsutmaningen – så skulle jag vilja dela med mig av Lindas berättelse och erfarenhet av sommarutmaningen.

Lindas sommarutmaning

Linda har provat yoga förut, både själv hemma och även kundaliniyoga på Majas Yogaloft. Men den här utmaningen var ändå något nytt för henne. Eftersom hon älskar naturen så gjordes många yogapass utomhus, där hon befann sig just då. Under semestern blev det yoga både på stranden och klipporna.

Stundtals kan det vara jobbigt att få till yogan. Stundtals härligt! ”Vissa tillfällen kände jag mig bara tillfreds, glad och tacksam för att jag gjorde detta för mig själv. Andra blev mer känslosamma åt andra hållet, fast även dessa av tacksamhet när jag tänker efter. Ibland kommer skrattet och ibland tårarna. Jag mådde alltid väldigt bra efteråt. En känsla om att ta hand om mig själv, som jag ständigt övar på, och en stolthet och tacksamhet för att jag nu gjorde det. Generellt märker jag hur mycket bättre jag mår och vilken fin balans jag fått i mig själv denna sommar som jag nu försöker behålla. Det är flera förändringar jag jobbat på när det gäller mig själv denna sommar som bidragit till mitt välmående och jag ser absolut att yogan är en viktig del av det.”

Jag frågar henne om hennes vardag eller synsätt förändrats på något sätt efter sommarutmaningen:

”Ja absolut. Jag har ett helt annat lugn nu. Jag har en morgonrutin nu som jag inte viker från för det ger mig så mycket känslan av välbefinnande och att jag en stund verkligen värdesätter mig själv och ger mig själv vad jag behöver. Det har också varit en utmaning i sommar att fatta beslut och göra sånt som är till gagn för mig själv vilket jag nu kommit en bra bit med denna sommar.”

Vi startade sommarutmaningen med att gemensamt göra passet, på gräsmattan utanför Yogaloftet. Linda upplevde att det var bra med en uppstart tillsammans.

”Väldigt bra att ha en gemensam start, dels för att få upplevelsen av hur passet ska genomföras, att direkt kunna ställa frågor eller få förtydliganden, få en gemensam start och grupptillhörighet.”

-Stötte du på några hinder under dessa 40 dagar och hur tog du dig då förbi dem?

”Det gjorde jag absolut. Till att börja med var det en utmaning att göra yogapasset när jag behövde titta vilken övning som kom näst även om det var en kort period. Sen när jag väl kunde passet utantill tyckte jag nog att det inte var världens roligaste.  Jag tog mig igenom det på två olika sätt utifrån dagsform. Dels att göra det ändå för att är det sagt så är det och dels att öva på tillräckligheten i att det även är okej att göra vissa delar eller bara t.ex. solhälsningen och vara tacksam för det.”

– Vad tar du med dig från sommarutmaningen?

”Att rutiner verkligen är till nytta för mig själv och att det relativt lätt går att jobba in nya rutiner. Speciellt när man märker att man mår bra av det. Att jag fungerar och mår bättre, är snällare med mig själv och min omgivning när jag ger mig själv tid och stunder med närvaro och kravlöshet.”

Linda skulle gärna vara med på någon mer utmaning framöver och är nöjd över att hon tog sig själv den här tiden. Det är väl investerad tid!

När Tacksamhetsutmaningen startar den första november så är det med lite andra förutsättningar. Dels är det ju inte så lätt att göra yogan utomhus och det är inte så många som har semester under den här perioden, vilket innebär att man behöver få in rutinen i sin vardag. Med erfarenheterna från sommarutmaningen så kommer alla deltagare den här gången att få yogapasset digitalt, så att man enklare kan följa mig när jag leder yogan, via mobilen, plattan eller datorskärmen. Man får också komma på ytterligare en ”fysisk” genomgång av passet, i mitten av 40-dagars perioden. Och så är jag tydligare med att det är okej om man inte gör yoga varje dag. Det är klart att det kan vara ambitionen. Men jag tror att det är viktigt som Linda säger, att vi behöver vara snälla mot oss själva och vara nöjda med det som blir av, istället för att döma oss själva så hårt hela tiden.

Mer tacksamhet i livet

Vardagen rullar på. Det är jobb, laga mat, kanske skjutsa barn, försöka hinna med att se sina vänner, tvätta, diska…. Dagarna går fort, måndag och sedan är det snart helg igen. Plötsligt har det gått flera månader sedan sommarledigheten. Hur mycket har du tagit hand om dig själv? Hur många gånger har du stannat upp och njutit av det som du faktiskt har?

Vill du känna efter mer? Kunna njuta mer? Om du bara hann….

Den första november startar jag upp Tacksamhetsutmaningen! Det blir ett jättefint tillfälle att lära sig uppskatta de små sakerna i livet, att få nya bra vanor, att öva på att känna tacksamhet och att få hjälp med yoga som en daglig rutin.

Vill du inte, eller har inte tid att göra yoga varje dag så får du gärna vara med ändå! Det finns inget krav på att man gör yoga varje dag. Men däremot är det en bra hjälp att få till lite mer yoga i sitt liv. Du får göra passet med mig, du får det digitalt så att du enkelt kan göra det med handledning hemma och så får du det på papper.

Kan du inte vara med på yogan den första november? Om du bor långt bort men ändå vill ha den där tacksamhetsbiten, så kan du ändå vara med på tacksamhetsutmaningen. Vet du i förväg att du inte kan vara med på yogan så får du rabatt på det totala priset.

Du kan läsa mer om tacksamhetsutmaningen här.

Vill du veta mer om vad du kan få ut av att vara med på en utmaning, på ett personligt plan? Läs Lindas berättelse om sina erfarenheter från Sommarutmaningen här.

En plats kvar och butiken öppen

Ikväll startar en ny yogakurs, för att ge dig lite mer höstglädje! Det finns en ynka plats kvar. Är du intresserad? Läs mer om kursen och hur du bokar in dig här: Yogakurs för höstglädje Färgerna ute i naturen är verkligen härliga nu. Trots regn och rusk så lyser det gult utanför fönstret.

Om en stund öppnar också butiken! Är du nyfiken på hur det ser ut? Eller skulle du behöva fylla på ditt förråd med bönor, oljor, schampo, yogakläder, te….? Varje tisdag kl. 16.00-19.00 är alltså butiken öppen. Ni hittar den i lokalen under Yogaloftet. Det kan vara så att jag tillfälligt är inne i vårt bostadshus ifall jag inte är där. Men jag går ner dit direkt jag ser att det kommer någon. Barnen ska ju ha mat och allt det där… 🙂

Välkommen! ❤

Tisdags-tipset: Besök butiken idag

Tisdags-tipset ger dig tips på ett lite mer hållbart liv, varje tisdag här på Majas Yogaloft.

Med start den här veckan så har numera min butik öppet varje tisdag kl. 16.00-19.00. Hurra! Varmt välkomna att kika in i den riktiga butiken! 🙂

Nyheter i butiken den här veckan är bl.a. eteriska oljor och oljelampor. Och så har jag fyllt på med det fantastiska instrumentet koshi igen.

Hjärtligt välkomna! ❤

Livets upp och ner…

Dålig start på veckan?

Väckarklockan ringer alldeles för tidigt, du har ju inte sovit färdigt… Du får ingen ordning på håret – ”herregud, ska jag se ut så här?” Barnen strejkar, strumporna sitter fel, frukosten är inte god, de bråkar och du tappar humöret. Det är massor av bilköer till jobbet, så pulsen går upp. Du kommer stressad in på jobbet, med andan i halsen och undrar om det verkligen ska vara så här i livet. Det är ju bara grått och trist ute, hur ska man orka vara på gott humör. Du har alldeles för mycket att göra idag, vart ska du ens börja? Du låter onödigt otrevlig till en kollega, som egentligen inte gjort något fel. Blääää, kan jag få dra täcket över huvudet igen? Snälla?

Lugn, bara lugn! Ingen fara! Du är inte en hemsk person! Du har inte ett hemskt liv!

Faktum är att du är rätt normal. Allas liv består av upp- och nergångar. Hur ska vi annars kunna uppskatta allt det vackra i livet, om vi aldrig får känna på det fula?

Och vet du, det går faktiskt att ändra några små saker, så kommer det kunna kännas bättre igen! Du kan ju tex göra något som du tycker om! Ta en kaffe och njut av varje klunk. Ta en promenad och känn kontakten mot marken för varje steg. Lyssna på din favoritmusik och kanske dansa lite. Har du gått på yoga hos mig så kanske du fått med dig några verktyg på hur du kan må bättre. Lägg händerna på bröstet och ta några djupa andetag, känn in kontakten in mot ditt hjärta och skicka lite tacksamhet och kärlek rakt in i ditt hjärta. Säg något snällt till någon annan. Gör någon en tjänst. Oftast mår vi lite bättre om vi får hjälpa andra. Planera in något roligt längre fram, så att du har något att se fram emot. Tänk att det finns de som har det mycket värre än dig.

Det är klart. Ibland kan det kännas som om inget av det hjälper. Men då kan du alltid påminna dig själv om att det går över. Och att det är okej att känna sig lite nere ibland. Alla känner så ibland! Omfamna känslan så kommer den passera.

Måndag. Vilka tankar och känslor skapar det hos dig? Kanske kan du försöka tänka:
Ny vecka, nya möjligheter!

Och kom ihåg: Du är underbar! ❤

Lunchyoga

Den 24:e oktober startar jag en medicinsk yogakurs för dig som vill och kan komma ifrån dagtid. Kursen är dock flyttad lite, så att den startar kl. 11.00. Jag tror att det blir enklare för er som arbetar och vill ta yogakursen som en friskvårdstimme då. Vi håller på till 12.15, för jag vill ändå att ni ska få ett ordentligt skönt yogapass. Vi ska ju hinna med andning, yoga, skön avslappning till gongens vibrationer och en meditation. Den här kursen går bra att göra på stol, för den som vill det.

Den medicinska yogan är baserad på kundaliniyoga, som jag vanligtvis brukar hålla. Det innebär att mjuka övningar varvas med lite kraftfullare övningar, hela tiden med fokus på hur det känns inom oss. Men med kraftfulla övningar så menar jag inte att vi kommer stå på huvudet eller böja oss onaturligt mycket, utan det är övningar som utmanar ditt nervsystem lite och hjälper oss att klara av vår vardag bättre. Du gör yogan med slutna ögon och det viktigaste är att du lyssnar inåt och hela tiden känner in övningen och inte gör något som gör ont.

Du kan läsa mer om kursen här: Medicinsk yoga – lunchkurs

Varmt välkomna till en skön lunchkurs, där du får ge dig själv lite egentid och ta hand om både kropp, sinne och själ!

Enklare att se mitt utbud

Nu hoppas jag att det ska vara ännu enklare att se vad jag erbjuder på Majas Yogaloft, för den senaste tiden har jag uppdaterat hemsidan lite. Förutom att det finns information om vilka aktuella kurser och yogatillfällen jag håller så kan du också se vad som går att boka in, tex yoga på konferensen eller utbildning i stresshantering. Under fliken Utbud hittar du alla mina tjänster.

Jag har också gjort en sida med ”Frågor & svar”, där jag hoppas kunna svara på några av de vanligaste frågorna och funderingarna jag får. Du hittar den under fliken Om. Hör gärna av dig till mig om du saknar något på sidan eller om något ser konstigt ut.

Paus av barnyogan

Jag pausar barnyogan ett tag och återkommer med nya tider och kanske en gång i månaden istället för en gång i veckan. Så hoppas jag på mer intresse då istället!

Bygg upp ett hållbart ledarskap

Här har ni en unik utbildning, där vi kombinerar ledarskapsfrågor med yoga och meditation. Utbildningen omfattar bl.a:

  • Stärk ditt nervsystem för att orka med stressade situationer
    och förbättra ditt tålamod.
  • Bli mer närvarande för dina medarbetare.
  • Lär dig lyssna till din magkänsla för att kunna fatta viktiga beslut.
  • Få styrkan att fortsätta orka med ditt ledaruppdrag.

Det här är en utbildning för ledare och chefer som vill utvecklas i sin ledarroll. Den passar alla typer av ledare. Välj mellan 1 eller 2 dagars utbildning. Föreläsning och gruppdiskussioner varvas med yoga, avslappning, meditationer och andningsövningar.

Yogaformen vi använder oss av är medicinsk yoga. Det är en mjuk och skön yoga som alla kan utföra, du anpassar den helt till dina förutsättningar och din dagsform. Det går bra att sitta på en stol under yogapasset om du vill. Inga förkunskaper behövs. Här fokuseras mer på den inre resan.

Utbildningsledare:
Maja Tervell, som är utbildad kundaliniyogalärare och instruktör inom medicinsk yoga, hjälper er organisation att förbättra och stärka ledarskapet. Med tio års erfarenhet av att arbeta med och som chef, kombineras viktiga verktyg och reflektioner med yogans kraftfulla tekniker.

Våga bli den bästa versionen av dig själv!

Plats: Det går antingen att komma till Majas Yogaloft, i Ulvsby, 8 km norr om Karlstad, eller så kommer jag till er.
Datum: Inga datum inplanerade. Jag håller utbildningen vid efterfrågan, dock för minst fem personer.
Kostnad: 1 dag: 1450:- per person, exklusive 6 % moms. 2 dagar: 2450:- per person, exklusive 6 % moms.
Det inkluderar fika och kompendium med övningar. Vill ni även boka in lunch så kan jag ordna det, till självkostnadspris.
Anmälan: Fyll i formuläret längst ner på sidan, eller kontakta mig direkt på telefon 0735-25 49 45 eller mejl majasyogaloft@gmail.com