Pengar jag sparar

Det här med att jobba mindre och även jobba hemifrån har verkligen sina fördelar. Även ekonomiskt. Så för den som gillar siffror kommer här en liten sammanställning av vad man kan spara pengar på genom att jobba mindre.

Att jobba hemifrån

  • Drivmedel till bilen När jag inte kör bil till jobbet varje dag så sparar jag förstås pengar. Från mig till mitt förra jobb var det ca 2 mil tur och retur. Dieselpriset ligger på drygt 16:-/litern. För enkelhetens skull har jag räknat på att bilen drar en liter per mil. På en månad blir det 640 kronor. På ett år blir det 7 680 kronor.
  • Parkering Varje vecka parkerade jag för ca 250 kronor. På en månad blir det 1 000 kronor och på ett år 12 000 kronor.
  • Lunch ute Jag åt lunch på stan ca 3 gånger i veckan. När jag jobbar hemifrån så lagar jag mat på det som finns hemma (och som kanske annars skulle slängts). Mitt restaurangätande kostade mig förut ca 1 200 kronor i månaden och därmed 14 400 kronor per år.
  • Kaffe Jag fick förvisso gratis kaffe på jobbet, men det var inte särskilt gott. Det hände därför några gånger i veckan att jag gick till ett kafé och köpte gokaffe. Det kostade mig ungefär 500 kronor i månaden och 6 000 kronor per år.

Att jobba kortare dagar

  • Städning När både jag och min man jobbade heltid så betalade vi för städhjälp, för att kunna lägga vår lediga tid med barnen istället för att städa. Det kostade ungefär 2 500 kronor i månaden och 30 000 kronor per år.
  • Billigare mat Nu har jag både tid och energi att planera handling och matlagningen bättre. På så sätt slipper vi köpa lika mycket halvfabrikat (som är dyrare och också onyttigare) och även köpa hem färdig mat. Det är ju svårt att räkna på, men jag skulle kunna uppskatta att vi sparar minst 800 kronor per månad för det, vilket innebär 9 600 kronor per år.
  • Fritids Nu när inga barn behöver gå på fritids så sparar vi ju in den kostnaden. Vår äldsta son hade redan slutat på fritids, men för vårt mellersta barn kostade det nästan 500 kronor i månaden. Per år blir det 6 000 kronor.
  • Förskolan Vi har vår dotter på ett föräldrakooperativ, där vi föräldrar har olika arbetsinsatser. Det krävs ju förstås lite tid från oss och när vår yngsta skulle börja på förskolan så var vi i valet och kvalet om vi skulle hinna med. Men när jag jobbar kortare dagar så har jag mer energi över till att lägga på förskolan. Vår förskola är 900 kronor billigare än kommunal förskola per månad. Då sparar vi 10 800 kronor per år.

Indirekt

  • Slösa vs spara Jag har märkt att när jag vet att jag har mycket pengar på kontot så blir jag lite av en Slösa. Att få in på jättemycket pengar på kontot i slutet av varje månad gör att jag inte behöver bry mig lika mycket om vart pengarna sen går. För det finns ju alltid pengar kvar. När jag däremot vet att det är sparsamt med pengar som kommer in så måste jag hela tiden vara medveten kring vart jag lägger mina pengar. Det gör mig oftast inte stressad. Utan bara mer smart. Både ekonomiskt och för klimatet. Det är ju såklart svårt att räkna på en precis kostnad för detta. Men jag vet i alla fall att när jag sa upp mig från jobbet så avslutade jag autogirobetalningar för 4 000 kronor per månad. Det var bl.a. bidrag till välgörande ändamål, tidning, någon onödig försäkring och strump-prenumeration. Per år blir det 48 000 kronor…
  • Slutshoppat När jag inte får nån fet lön varje månad så går det såklart inte att köpa så mycket förutom det allra nödvändigaste. I förlängningen så har det här gjort att jag inte heller känner något sug för att gå på stan och shoppa. Jag behöver ju ändå inget just nu. Jag har alla kläder jag behöver. Inte för att jag handlade jättemycket innan heller. Men när man jobbar på stan och har väldigt mycket att göra på jobbet så är det väldigt mycket lättare att ”unna sig” något, bara för att man ska må lite bättre. Detta beroende är det väldigt skönt att ha släppt. Vår miljö klarar ju inte heller av att vi fortsätter shoppa i den omfattningen som vi gör idag. Jag tror också den vetskapen varit en bidragande orsak till mitt förändrade beteende. Att säga hur mycket pengar jag sparar på att inte shoppa kan ju vara ganska svårt. Men det blev väl några hundringar varje vecka förut i alla fall. Om jag räknar på 300 kronor i veckan så blir det 14 400 på ett år.

Sammanställning

Ja, räknar man samman alla dessa sätt som jag sparar pengar på så blir det totalt under ett år 158 880 kronor. Och detta utan större ansträngning från min sida. Jag tror förstås att beloppet är ännu större, för jag vet ju som sagt att jag kan bli en liten slösa när jag har mycket pengar…

Andra vinster

För mig är egentligen inte pengar viktigt. Det viktiga är förstås att jag har tillräckligt för att kunna försörja mina barn och mig själv. Men det finns andra värden i livet som jag värderar mycket högre. Och som helt klart förändrats sedan jag gjort mina livsstilsförändringar.

Vad sägs om att både jag och min man är mycket mindre stressade. Och att vi därmed har en bättre relation både till varandra och till barnen nu. Att ena sonens migrän nästan är helt borta. Att jobbiga vredesutbrott nästan är helt borta (som flera i familjen hade förut). Att vi får i oss nyttigare mat, som mer är lagat från grunden. Att jag får förverkliga min dröm och därmed prioritera mig själv också. Att jag nästan varje dag tar en lång promenad eller springtur i skogen och därmed mår mycket bättre, än när jag dagligen satt stilla på kontor och möten. Det finns en mängd fördelar… Jag mår helt enkelt väldigt bra av det här livet!

Den här sammanställningen är bra att ha ifall jag någon gång skulle fundera över varför jag gör det här. Och ifall du också har funderingar på om du skulle vilja jobba mindre eller jobba hemifrån. Ganska värt det, om jag får säga det själv.

Måndagens arbetsplats…

Heldag med ayurveda, dans och yoga

Lär dig grunderna inom ayurveda – den uråldriga indiska läran om livet. Testa vilken dosha som dominerar dig och få tips om hur du kan balansera dina doshor, för ett mer harmoniskt liv.

Plats: Majas Yogaloft, i Ulvsby, 8 km norr om Karlstad
Datum: Lördagen den 25:e april, kl. 10.00-17.00
Kostnad: 950 kronor, inklusive lunch och fika (eller 5 stämplar)

Ayurveda är en flera tusen år gammal lära från Indien. Den utgår ifrån att vi alla är unika, men samtidigt väldigt lika. Genom enkla knep kan man skapa ett friskare och mer harmoniskt liv.

Platsen
Majas Yogaloft ligger i en lugn miljö på landet, 8 km norr om Karlstad. Du når det enklast via bil, 10 minuters bilfärd från centrala Karlstad. Jag som håller i dagen heter Maja och är utbildad yogalärare. Med ett stort intresse för ayurveda har jag samlat på mig så pass mycket kunskap inom ämnet att jag själv kan tänka ur ett ayurvediskt perspektiv, för att må så bra som möjligt. Och nu vill jag också dela den här läran med dig!

Dagen
Den här dagen kommer vi på ett enkelt sätt gå igenom grunderna inom ayurveda. Vi kommer prata om hur vår livsstil kan anpassas utifrån våra personlighets- och kroppstyper, så att vi kan få njuta mer av livet. Du får göra ett test för att se vilken sk dosha som du domineras av och på så sätt kan du sedan lättare förstå dig själv och även din omgivning.

Dans och yoga
Vi kommer också göra frigörande dans, för att balansera våra element och doshor. Och så kommer jag leda er i ett yogapass särskilt anpassat till vårens årstid. Det kommer inte vara kundliniyoga eller medicinsk yoga, som jag vanligtvis brukar hålla, utan den här dagen blir det yoga utifrån ett ayurvediskt perspektiv.

Mat
Under dagen bjuds det på te och tilltugg, samt vegetarisk lunch. Vänligen meddela mig eventuella allergier eller särskild kost.

Det här blir en heldag som lär oss att känna in, bli medvetna om vad vi behöver i livet och som får oss att blomstra.

Anmälan: Boka din plats genom att klicka på Boka tid nedan. Leta upp rätt datum och klicka på Boka.
Betalning: När du gör din bokning så väljer du antingen att betala via Klarna faktura, eller ändrar betalsätt och väljer Betala på plats. Då kan du sedan välja att betala in via swish (123 596 43 90) eller till plusgiro (81 11 49-4) senast 20/4.

Boka tid
Hjärtligt välkommen till Majas Yogaloft!

Klarblå himmel

En ledig dag med sol. Jag hoppas du också har möjlighet att njuta av den. Både dagen och solen. Vi har ägnat den lediga helgen till besök hos nyfödda lamm (så söta så man smäller av), spontan middag med govänner samt korvgrillning i solen. Livet är lyx!

På tisdag börjar två av mina kurser. Båda fullbokade. Men för dig som också vill göra yoga på Yogaloftet så finns ett fåtal platser kvar till nästa torsdag.

Nu ska jag släppa mobilen och försöka låta den ligga orörd igen ett tag. Finns så mycket roligare saker att göra. Önskar dig en fin avslutning på helgen. ❤

Din fristad

När du både kan tänka och säga elaka saker om dig själv.
Hur du inte duger eller räcker till.
Hur din kropp är något slags misstag, något som borde ändras.
Hur du borde vara bättre. Smartare. Smalare. Större. Snyggare.

Kanske behöver du en fristad. En fristad där nedvärderande tankar om dig själv inte behöver finnas. Där du duger precis som du är.

Låt yogamattan vara ett ställe där du inte behöver prestera eller göra karriär.
Låt yogamattan vara ett ställe där du inte känner några krav eller måsten.
Låt yogamattan vara ett ställe där du kan vara nöjd med det du har och acceptera dig själv utan att döma.

Låt yogan bli din vän.
Ett tillfälle då du får känna in din kropp. Hur den mår.
Ett tillfälle då du får känna in ditt sinne. Låta tankarna passera iväg och vila huvudet.
Ett tillfälle då du får känna in din själ. Ta kontakt inåt och känn att din själ är det som är du. Kärnan. Oberoende av allt runtomkring. Evigt.
Ett tillfälle då du får tycka om hela dig. Få starta en medvetenhet och ett beteende som kan följa dig ut i vardagen.

Känn in rörelserna i varje liten kroppsdel och le. Tänk vad mycket fantastiskt din kropp kan göra.
Känn in stillheten i mellanrummen. Känslan av totalt lugn.
Känn in känslorna som kommer och bara låt dem komma.

Låt yogan vara din fristad. Fri från dömande, prestation och krav. En fri plats för dig själv.

Nyheter i butiken: värmekuddar, hud- och hårvård

I fredags fick jag en påfyllning av olika hud- och hårvårdsprodukter i butiken. Allt ekologiskt förstås!

Nu har jag också två olika sorters värmekuddar. Personligen skulle jag inte kunna njuta lika mycket av vintern utan värmekuddar. Jag brukar värma en kudde och lägga i sängen innan jag ska sova, så slipper man iskalla lakan. Eller så lägger jag en varm kudde på axlarna när jag bara känner mig lite frusen. Det är ju så skönt! Jag säljer en längre kudde med band som du kan knyta, för att den inte ska ramla ner från axlarna eller om du vill ha den på ländryggen (och knyta den runt magen). Den kudden kostar 200 kronor. Sedan finns det också en liten hjärtformad kudde, som du kan värma och lägga i fickan under en vinterpromenad, eller tex kanske lägga på magen om du vill. Hjärtat kostar 45 kronor. Mina vetekuddar brukar jag lägga i frysen på sommaren för att istället kunna kyla ner sängen när det är varmt.

Snart kommer ännu fler nyheter till butiken! Jag har fortfarande inga öppettider, utan du är välkommen att höra av dig om du vill kika i butiken. Den är dock alltid öppen i samband med yoga. Eller så kan du beställa varor från butiken via formulären på hemsidan.

Torsdagskurs för solenergi

Nu när solen lyser med sin frånvaro så får vi istället hämta energi inifrån oss själva. Så tre torsdagskvällar får du möjlighet att möta ditt eget solljus och lyfta dina energier på Majas Yogaloft. Antingen kan du boka upp dig på alla tre tillfällen, eller så kommer du vid ett enstaka tillfälle, om det passar dig bättre.

Plats: Majas Yogaloft
Datum: 30/1, 6/2 och 13/2, kl. 18.30-20.00.
Kostnad: 3 tillfällen kostar 495 kronor. 1 tillfälle kostar 200 kronor, eller så kan du köpa ett 10-kort och då kostar det 175 kronor per gång.

Anmälan: Boka din plats genom att klicka på ”Boka tid” nedan.
Betalning: Välj betalningsmetod när du gör din bokning. Antingen Klarna faktura (pengarna dras när du deltagit i yogan) eller välj Betala på plats. Det sista alternativet väljer du om du vill betala via swish (123 596 43 90), plusgiro (81 11 49-4) eller med stämpelkort.

Boka tid

Tillfällena kommer bestå av andningsövningar, ett kundaliniyogapass för ny energi, en skön avslappning till gongens vibrationer och en meditation där du får låta hjärnan vila och återhämta sig. Inga förkunskaper behövs, utan alla anpassar övningarna till sin egen dagsform. Det går också bra att göra yogan på en stol.

Så nu möter vi det nya året med ny energi, hittar solen inom oss och laddar upp inför att kunna möta vardagens alla utmaningar.

Tack för idag

Mitt varmaste tack till er alla som kom på mitt Öppet Hus idag! Tre pass, samtliga fullbokade, är nu avklarade. Och jag är lite mör, det får jag tillstå. Men jag är sååå lycklig. Så TACK! (Och välkomna tillbaka!) ❤️

Januari – fattigt och fylld av träningshets

Januari räknas som vår fattigaste månad. Det är förstås ett resultat av att vi i december lägger alltför mycket pengar på julklappar och oftast köper en massa jul- och nyårsfestlig mat.

Januari är också den månaden då många vill börja om, ändra på sina vanor och kanske börja träna. Det märks av att stadens gym är knökfulla. Gillar du inte att trängas på gymmet så finns det såklart alternativ. Jag tränar ungefär en gång i veckan tillsammans med min man i vårt hemmagym (där det blir mycket jobb med egen kroppsvikt), några springturer och promenader samt förstås yoga. Yoga räcker väldigt bra som träning, eftersom det ger både styrka, smidighet, balans, uthållighet och förbättrad lungkapacitet. Att kombinera det med tex promenader eller joggingturer, för att få upp flåset lite, tycker jag är helt optimalt. Mer än så behövs faktiskt inte!

Men det viktigaste tror jag är att hitta något som man gillar och att inte gå ut för hårt. För annars blir det svårt att få det att hålla i längden. Det kan också vara bra att hitta en träningskompis, ifall man själv har svårt med motivationen ibland. Att träna med sin partner tycker jag är ett bra sätt för oss att hinna umgås, emellan alla vardagsbestyr och barnaktiviteter.

Skulle du vilja komma igång med yoga själv där hemma så finns det alla möjligheter till det! Om du går på ett yogapass så kan du be om att få passet på papper, så att du sedan kan praktisera det hemma. Eller så söker du på webben efter yogapass. Ett annat alternativ är förstås att du kommer till mig för 90 minuters personlig yogacoachning. Då får du ett pass helt anpassat till det du behöver och hjälp med att få in det i din vardag.

Men redan imorgon finns möjlighet till att prova gratis yoga hos mig, när jag har Öppet Hus. Just nu finns det en plats kvar kl 8 samt tre platser kvar kl 15. (Alltså är 29 av 33 platser tagna. Ni är ju fantastiska!)

Om vi återgår till det här med vår fattigaste månad, så är maten något som man enkelt kan göra mindre kostsamt (och mer hälsosamt). Ett sätt är att byta ut köttet till växtbaserad kost. Det blir absolut billigare! Vill du ha lite hjälp på vägen så har jag skrivit ett inlägg om det här. Du kan också få tips på vegetariska rätter under min kategori vegetariskt här. Jag är dock lite dålig på att göra just efter recept, därför har jag inte lagt ut så jättemånga recept där. Men några andra ställen du kan kika på är tex Vegomagasinet eller Portioner under tian. Både sidorna har jättemycket bra recept.

Något som är både billigt, gott och enkelt är ju soppa! Då kan du använda de grönsaker du har hemma, även de som börjar se lite ledsna ut. Skär i bitar, koka upp med vatten och dina favoritkryddor, mixa om du vill och servera med tex rostade solrosfrön och groddar. På tal om groddar. Ett bra sätt att få i sig solens energi är att göra egna groddar eller odla annat bladgrönt på fönsterbrädet. Jag har skrivit om hur du gör mungbönsgroddar här, som är min stora favorit.

Så hur blir din januarimånad? Vit? Kanske får vi snö. Kanske inte. Men barmark har faktiskt sina fördelar också. Jag ska tex försöka få upp mina sista potatisar ur marken snart, om det bara blir lite plusgrader… 🙂

Så dra nytta av att vi just gått in i ett nytt årtionde. Gör det till en nystart! Försök göra medvetna val där glädje och du själv är i fokus. Och glömde du börja just första januari så är det förstås ingen panik. För du vet väl att varje dag är en perfekt dag till att börja på något nytt!

Januari-erbjudande

Behöver du lära dig att hantera stressen i vardagen? Få tips om hur du kan känna dig mindre stressad och hur du kan må bättre i ditt liv? Då är min utbildning något för dig! Du kommer lära dig enkla knep för att släppa stress som gör att du kan leva i mer harmoni och balans. För det finns faktiskt metoder som gör att livet känns lite lättare.

Eller är du kanske chef och skulle vilja gå en alternativ ledarskapsutbildning under våren? En utbildning som kombinerar ledarskapsfrågor med yoga och mindfulness.

Under januari månad ger jag dig lite extra bra pris på mina utbildningar. Ta med en kompis/kollega för halva priset. Eller gå 3 och betala för 2 personer. Gäller alla som gör sin bokning under hela januari, både på de utbildningarna jag har under våren, samt om du vill boka in ett eget tillfälle för utbildning (då minst 5 personer).

Du kan läsa mer om mina utbildningar här: Stresshantering.
Hållbart ledarskap

I dagens samhälle är hög stress snarare en regel än undantag. Det för ju med sig en hel del negativa konsekvenser. Fler blir sjukskrivna. Fler mår dåligt. Arbetsmiljön blir sämre och arbetsglädjen kan bli lidande. Vi tänker inte riktigt klart när vi är stressade. Inte heller gör det att vi kanske orkar ta oss tid för oss själva.

Och så kan vi ju inte ha det! Så vad kan vi göra?

Jag har själv fått oerhörd hjälp av yogan och dess tekniker, för att få bukt med min stress. Därför ser jag så mycket fram emot att få dela mina kunskaper och tips med er! Så missa inte det här tillfället till att få gå mina utbildningar till extra bra priser! Jag hoppas vi ses! ❤

Släpp dina om…

Om jag bara ätit lite mindre under julen…
Om jag bara rört på mig lite mer…
Om jag inte sovit så länge på morgonen och vänt på dygnet…

Hur många är det som känner så i början av januari? Framförallt när jobbet och skolan drar igång igen.

MEN. Då har jag ett tips! Släpp dessa om! Bara låt dem gå. Släpp tankarna som kritiserar dig själv. För dina tankar skapas av ditt sinne och är absolut inget facit av verkligheten. Det är ju bara en tanke. Som du skapat själv. Det är inte mer än så.

Börja istället fokusera på det positiva. För jag lovar att det finns massor av positiva saker med dig. Och det finns också massor av positiva saker i din vardag. Fokusera på dem. Låt dem ta plats.

Känns det svårt, så får du gärna hänga med på en 40-dagars meditation som SKY – Sveriges Kundaliniyogalärares Riksförbund anordnar. Den är enkel och kan göras ynka tre minuter per dag. Den startade igår och du hittar den här: Meditation för att besegra självkritik När vi släpper vår självkritik så finns det mycket mer plats för annat i livet, som bygger upp istället för att bryta ner.

I morse startade jag mitt arbetsår på bästa sätt genom att hålla yoga för 20 lärare/personal på en gymnasieskola inne i Karlstad. Vi gjorde också meditationen för självkritik, som jag nämnde ovan. Jag tror och hoppas att de därmed fick en fin start på den här terminen. Det är alltid lika härligt att få sprida yogan! ❤

Att kånka 21 ullmattor funkade bra. Blev lite som dagens träning… Behöver din arbetsgrupp också lite mjuk och härlig yoga? Läs mer om yoga på jobbet här.

Nu önskar jag dig en tisdag full av sol i sinnet!