Sjuk eller bara kapha-obalans?

Känner du dig trött på morgonen, tät i näsan, lite deppig och seg i kroppen? Orolig för att det kanske är lite virus på gång? Kanske till och med corona?

Det kan faktiskt vara så att du helt enkelt har en liten obalans i dig just nu. För enligt Ayurvedan är vi nu inne i Kapha-perioden på året. Den karaktäriseras av tålmodighet, struktur samt elementen jord och vatten. Om vi får en obalans inom vår kapha, vilket lättare händer nu under våren, så blir vi just sega, slöa, trötta och lite snoriga.

Så istället för att oroa dig för att du är sjuk så kan du först försöka balansera dig genom lite enkla knep. Eftersom kaphan är tung, långsam, seg och slemmig så behöver du göra tvärtom för att få balans.

Här kommer några tips:

  • Försök att undvika att få i dig mat som gör dig mer tung och slemmig, exempelvis mjölkprodukter, rött kött, för mycket vete, socker och fet mat. Ät istället kryddstarkt mat som sätter igång din matsmältning, mycket frukt och grönsaker.
  • Ät inte förrän du är hungrig! Jag är van att tänka att frukosten är dagens viktigaste mål. MEN, om du inte känner dig hungrig när du går upp så behöver du inte äta. Drick kanske istället ett kryddigt te och ta en frukt på förmiddagen. När vi inte är hungriga så har inte heller vår sk matsmältningseld satt igång och kroppen kommer inte kunna ta hand om maten på optimalt sätt. Det resulterar i att fler slaggprodukter kommer bildas som stannar kvar i kroppen och gör oss ännu segare.
  • Rör på dig mycket! Ta promenader, spring, träna, dansa. Kundaliniyogan har många kraftfulla pass och övningar som passar perfekt nu.
  • Ta hjälp av andningen, som kan sätta igång energierna i kroppen igen. Långa djupa andetag kan du varva med kraftfullare andning eller eldandning. När du gör yoga så kan du gärna prova att ta lite kraftfullare andetag för att rensa ut.
  • Även om du är trött på morgonen så är det bra att gå upp vid 6-tiden. Då är energierna som mest gynnsamma och hjälper oss faktiskt att få mer energi. Även om vi kan känna oss trötta då. Men troligtvis är det så att du bara kommer kännare dig tröttare och segare om du sover längre.
  • Mitt bästa morgontips är också att duscha kallt på morgonen. Det är jätteskönt och sätter verkligen igång dina energier. Du behöver ju inte ha iskallt på om det känns ovant. Håll vattnet mot fötterna först och duscha långsamt upp över benen. Sedan kan du duscha över händerna och långsamt upp över armarna. Skölj över ansiktet och om du vill även ryggen och magen. Det är också väldigt skönt att skrapa tungan och borsta tänderna direkt på morgonen. Tungskrapan tar bort beläggningar och slem på tungan så att man känner sig fräschare direkt.

Så försök att inte oroa dig. Försök istället att känna in kroppen och hitta balansen i livet. Det kan vara små enkla knep som utgör den där skillnaden!

PS1. Jag skrev även om detta i mars förra året. Det inlägget kan du läsa här. Då skrev jag också lite om bajsutseende…

PS2. Jag säljer kapha-balanserande te och olja i butiken, samt många olika kryddor och linser/bönor. Du har väl inte missat att du får 10% rabatt på ett helt köp på söndag när jag anordnar ”En dag för varandra”?

PS3. Vill du veta mer om Ayurveda så håller jag en heldag med det temat i april…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: