Hålla virusen på avstånd

Jag vet att det tjatas mycket om det där corona just nu. Tro mig, jag har också tröttnat på det! Men. Jag tänkte ändå ge dig mina bästa tips på hur du kan stärka chanserna till att hålla dig frisk. Det gäller ju både nu men även i andra stunder av influensatider. Och så tror jag att mycket handlar om hur vi förhåller oss till det som finns runtomkring oss. Så att det inte får ett mentalt grepp om oss som resulterar i panik och oro.

Andas genom näsan

Det finns en mängd fördelar med att andas genom näsan istället för genom munnen. Vill du veta alla fördelar med näsandning så kan du läsa inlägget jag skrivit om det här. Här tänkte jag bara redogöra för de delar som berör hur man kan hålla sig frisk.

När det gäller att hålla virus borta så minskar risken för att drabbas av infektion avsevärt när vi andas genom näsan. I näsan sitter flimmerhår som rensar luften vi andas in från virus och bakterier. Näsan värmer också upp luften till kroppstemperatur och så får vi in rätt mängd luft, till skillnad mot om vi andas genom munnen. Näsandning gör också att luften kommer djupare ner i lungorna och eftersom det är där som syreutbytet sker med blodet så gör det att ny fräsch luft kommer ut i vår kropp. I vår näsa bildas ämnet kvävemonoxid och den är bakteriedödande. Det innebär en sista rening av luften innan den kommer ner i lungorna. Ju friskare luft i lungorna desto bättre mår våra lungor.

Använd ditt neutrala sinne

Inom yogan så delar vi in vårt sinne i positiva, negativa och det neutrala sinnet. Jag har skrivit mer om det här om du är intresserad av att läsa mer. Förenklat kan man säga att vårt positiva sinne hjälper oss genom att tänka positivt, men det kan stjälpa oss genom att vi bara rusar på och inte tänker oss för. Det negativa sinnet hjälper oss genom att stoppa oss innan vi råkar ut för tex en olycka, men det kan stjälpa oss genom att vi bara ser det värsta scenariot. Det neutrala sinnet däremot är när vi avvaktar och inte agerar direkt. Istället känner vi in och andas, slutar agera i affekt och får ett lugnare liv.

Stärk ditt immunförsvar

70 % av ditt immunförsvar sitter i magen och dina tarmar. Där finns miljontals bakterier, som hjälper immunförsvaret att göra sitt jobb. Det som vi stoppar i munnen kan stärka och bygga upp vårt immunförsvar (som tex c-vitamin, ingefära, gurkmeja, vitlök, gul lök, fermenterad mat, färsk mat) eller så kan det bryta ner vårt immunförsvar (som tex för mycket processad mat, snabbmat, besprutad mat). Så nu är det kanske extra viktigt att boosta dig själv genom att tänka på vad du stoppar i dig.

Motionera för att minska oro och stress

När Anders Hansen gjorde hjärnforskningen mer tillgänglig genom både pedagogiska dokumentärer, böcker och föreläsningar så öppnade det verkligen upp en ny värld. Nu vet vi att de delar av hjärnan som hjälper oss stå emot stress och oro stärks av att vi tränar, framförallt av att springa eller ta raska promenader. Så försök få möjlighet att röra på dig flera gånger i veckan.

Att vara ute i friska luften är också toppen för att stärka immunförsvaret.

Handhygien

De vanliga rekommendationerna är att tvätta händerna noga och ofta med tvål och vatten. Att nysa och hosta i armvecket. Att undvika att röra dina ögon, näsa och mun. Och att hålla minst en meters avstånd till sjuka människor.

Låt inte oron ta överhanden

Ja, vi ska ha respekt för coronaviruset. Men jag lovar dig att ingen tjänar på att du går runt och oroar dig hela tiden. Om du känner att det tar upp en väldigt stor del av din vardag så rekommenderar jag dig att göra något som du vet brukar lätta på din oro. Det kan vara att lyssna på skön musik, sjung med eller kanske dansa loss. Träffa vänner och prata om allt och inget. Gå ut i skogen och andas. Träna. Gör yoga och meditera. (Du som varit på yoga hos mig har säkert flera meditationer på papper. Välj gärna en som du gör tex varje morgon, för att lugna ditt sinne.) Ta en paus från sociala medier och kanske även andra medier en stund. De har en förmåga att spä på den där oron. Kom ihåg att inget blir bättre av att vi oroar oss. Tyvärr har stress en förmåga att bryta ner vårt immunförsvar. Så ta hand om dig genom att försöka sova ordentligt och vila när du behöver.

Och sist. Njut av livet! Efter att vi suttit i hemkarantän i snart 14 dagar så vet vi vad mycket man tar för givet. En sån vardaglig grej som att kunna åka iväg och köpa mat när man behöver något. Det finns mycket som vi verkligen komma uppskatta mer nu! Kramar till er alla!

En tanke på “Hålla virusen på avstånd”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: