Hur yoga hjälper vid stress

Kan du ibland känna att det är lite mycket runtomkring dig? Att din puls ökar, du drar upp axlarna lite och spänner käkarna. Stressen gör sig påmind. När vi stressar så skickar hjärnan ut signaler, via nervsystemet, till våra binjurar, som då börjar producera olika hormon för att vi ska vara förberedda på det som kommer. Antingen fly eller kämpa. Musklerna spänns och vi blir på helspänn. Hjärtat pumpar ut blod till våra större muskelgrupper, ifall vi behöver slåss. Även höftböjarna spänns, ifall vi behöver fly.

Vi utsätts dagligen för olika saker som stressar oss. Och det är egentligen inte farligt att stressa. Kroppen kan ju hantera stress. Men bara tillfällig stress. Inte konstant. Vi behöver alltså återhämtning emellanåt. Annars kommer tillslut hjärnan få nog och stänga av.

När kroppen behöver lägga så stort fokus på stressen så lägger den per automatik mindre fokus på tex matsmältningen och fortplantningen. Det betyder att vår matsmältning inte funkar så bra om vi är stressade. Vi har också svårare för att bli gravida/fortplanta oss om vi hela tiden är stressade. Detta bara för att vår kropp endast ska fokusera sig på att klara av det som stressar dig.

Inom yogan finns en hel del tekniker som dels hjälper oss att släppa stressen, stanna upp och andas. Men också att bli av med stressens påverkan som satt sig i kroppen, som tex stela axlar, spända höftböjare eller stressade binjurar. Yogan hjälper oss också att bygga upp en större motståndskraft mot stressen, bla genom att stärka vårt nervsystem, stärka vår aura och låta oss stanna i det neutrala sinnet. Yogan kan också lära oss att se på livet på ett lite annat sätt. Där vi inte lika lätt stressar upp oss över småsaker. Vi lär oss också släppa på oro, ångest och jobbiga tankar genom meditation och andning. Yogan lär också kroppen hur man gör när man släpper stressen för att gå ner i avslappning, för att vi ska få den så viktiga återhämtningen.

Vill du också lära dig de här teknikerna? För att kunna leva livet lite mer stressfritt och harmoniskt. För att kunna känna ett lite större lugn och lättare uppleva det vackra i de små sakerna. Livet är till för att njutas och upplevas. Inte stressas igenom! Jag håller heldagsutbildningar inom stresshantering, både på Majas Yogaloft och ute på företag. Du kan läsa mer om utbildningen och mina inbokade datum här: Stresshantering

Eftersom det här är första året som jag håller i utbildningar så vill jag ge dig ett bra erbjudande! Om du gör din bokning senast sista februari så får du ta med en kollega eller kompis för halva priset på mina utbildningar. Eller så får ni gå 3 personer och betala bara för 2 personer. Så passa på att utnyttja mitt generösa erbjudande. Den här endagsutbildningen riktar sig till alla som behöver lära sig att hantera stress. Jag håller även ledarskapsutbildning, som du kan läsa mer om här: Hållbart ledarskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: