Att göra yoga för att orka med vardagen

När vi gör yoga så får kroppen mjukas upp, stärkas, stretchas och slappna av. Vi blir säkerligen smidigare och vigare. Vi kan också få känna en stund av lugn inombords när vi mediterar och lär oss släppa tankarna.

Men jag skulle vilja hävda att det inte är därför vi gör yoga. Vi gör inte yoga för att bli bra på yoga. Vi gör yoga för att bli bra på att leva.

Vi kan lära oss så otroligt mycket om oss själva när vi gör yoga. Men vi kan också lära kroppen och sinnet att orka med vardagen och kunna leva livet fullt ut. Jag ska ge dig några exempel.

På yogamattan tränar vi hjärnan på att vila ifrån tankar och att inte reagera på alla nervsignaler. Så att vi sen i vardagen kan hålla oss lugnare och inte tappa humöret eller fattningen lika lätt. Vi stärker nervsystemet, så att vi orkar med stressade situationer bättre. Nervsystemet är ganska sprött och skört på många, i detta samhälle där vi översköljs av valmöjligheter, information och störningsmoment. Det gör att vi reagerar på minsta lilla stressignal, med att tex bli förbannad eller upprörd.

På yogamattan tränar vi andningen, så att vi får en bättre lungkapacitet och mår bättre (finns en mängd fördelar med att ha ett djupare andetag, tex så släpper vi oro och stress bättre, men vi syresätter också kroppen bättre).

På yogamattan tränar vi kroppen på att kunna gå ner i avslappning för att få återhämtning snabbt efter en stressad sitauation. Hur då, kan man fråga sig? Jo, inom kundaliniyoga och medicinsk yoga så varvar vi aktiva och utmanande övningar med vila och avslappning. Aktivitet, vila, aktivitet, vila. Det lär kroppen att under vardagens stress även kunna komma ner i vila mellan varven. Risken är annars att vi stannar kvar i stressen, som då bryter ner oss och kan göra oss utbrända. Vi blir alltså bättre på att kunna ta en stunds återhämtning mellan varven.

På yogamattan lär vi oss att lyssna till kroppens signaler. Tex när kroppen är trött så är det en signal på att vi behöver vila. Om vi inte lyssnar till det så finns det en stor risk för att vi blir sjuka, tex får en förkylning. Lyssnar vi inte då och stannar upp så kanske kroppen får feber istället. Och så vidare.

På yogamattan sträcker vi ut och mjukar upp kroppen och får bättre hållning. Det gör oss mer motståndskraftiga mot diskbråck, ryggskott, nackspärr. Det håller oss unga längre.

På yogamattan kan vi göra övningar som stärker vissa delar av kroppen. Tex så sägs vissa övningar stärka hjärtat, massera våra organ eller stimulera sköldkörteln.

På yogamattan lär vi oss att vara snälla mot oss själva. Att tycka om varje del av oss själva.

Ja. På yogamattan tränar vi oss på att kunna leva livet fullt ut, helt enkelt. Det är inte svårare än så.

%d bloggare gillar detta: