Pengar jag sparar

Det här med att jobba mindre och även jobba hemifrån har verkligen sina fördelar. Även ekonomiskt. Så för den som gillar siffror kommer här en liten sammanställning av vad man kan spara pengar på genom att jobba mindre.

Att jobba hemifrån

 • Drivmedel till bilen När jag inte kör bil till jobbet varje dag så sparar jag förstås pengar. Från mig till mitt förra jobb var det ca 2 mil tur och retur. Dieselpriset ligger på drygt 16:-/litern. För enkelhetens skull har jag räknat på att bilen drar en liter per mil. På en månad blir det 640 kronor. På ett år blir det 7 680 kronor.
 • Parkering Varje vecka parkerade jag för ca 250 kronor. På en månad blir det 1 000 kronor och på ett år 12 000 kronor.
 • Lunch ute Jag åt lunch på stan ca 3 gånger i veckan. När jag jobbar hemifrån så lagar jag mat på det som finns hemma (och som kanske annars skulle slängts). Mitt restaurangätande kostade mig förut ca 1 200 kronor i månaden och därmed 14 400 kronor per år.
 • Kaffe Jag fick förvisso gratis kaffe på jobbet, men det var inte särskilt gott. Det hände därför några gånger i veckan att jag gick till ett kafé och köpte gokaffe. Det kostade mig ungefär 500 kronor i månaden och 6 000 kronor per år.

Att jobba kortare dagar

 • Städning När både jag och min man jobbade heltid så betalade vi för städhjälp, för att kunna lägga vår lediga tid med barnen istället för att städa. Det kostade ungefär 2 500 kronor i månaden och 30 000 kronor per år.
 • Billigare mat Nu har jag både tid och energi att planera handling och matlagningen bättre. På så sätt slipper vi köpa lika mycket halvfabrikat (som är dyrare och också onyttigare) och även köpa hem färdig mat. Det är ju svårt att räkna på, men jag skulle kunna uppskatta att vi sparar minst 800 kronor per månad för det, vilket innebär 9 600 kronor per år.
 • Fritids Nu när inga barn behöver gå på fritids så sparar vi ju in den kostnaden. Vår äldsta son hade redan slutat på fritids, men för vårt mellersta barn kostade det nästan 500 kronor i månaden. Per år blir det 6 000 kronor.
 • Förskolan Vi har vår dotter på ett föräldrakooperativ, där vi föräldrar har olika arbetsinsatser. Det krävs ju förstås lite tid från oss och när vår yngsta skulle börja på förskolan så var vi i valet och kvalet om vi skulle hinna med. Men när jag jobbar kortare dagar så har jag mer energi över till att lägga på förskolan. Vår förskola är 900 kronor billigare än kommunal förskola per månad. Då sparar vi 10 800 kronor per år.

Indirekt

 • Slösa vs spara Jag har märkt att när jag vet att jag har mycket pengar på kontot så blir jag lite av en Slösa. Att få in på jättemycket pengar på kontot i slutet av varje månad gör att jag inte behöver bry mig lika mycket om vart pengarna sen går. För det finns ju alltid pengar kvar. När jag däremot vet att det är sparsamt med pengar som kommer in så måste jag hela tiden vara medveten kring vart jag lägger mina pengar. Det gör mig oftast inte stressad. Utan bara mer smart. Både ekonomiskt och för klimatet. Det är ju såklart svårt att räkna på en precis kostnad för detta. Men jag vet i alla fall att när jag sa upp mig från jobbet så avslutade jag autogirobetalningar för 4 000 kronor per månad. Det var bl.a. bidrag till välgörande ändamål, tidning, någon onödig försäkring och strump-prenumeration. Per år blir det 48 000 kronor…
 • Slutshoppat När jag inte får nån fet lön varje månad så går det såklart inte att köpa så mycket förutom det allra nödvändigaste. I förlängningen så har det här gjort att jag inte heller känner något sug för att gå på stan och shoppa. Jag behöver ju ändå inget just nu. Jag har alla kläder jag behöver. Inte för att jag handlade jättemycket innan heller. Men när man jobbar på stan och har väldigt mycket att göra på jobbet så är det väldigt mycket lättare att ”unna sig” något, bara för att man ska må lite bättre. Detta beroende är det väldigt skönt att ha släppt. Vår miljö klarar ju inte heller av att vi fortsätter shoppa i den omfattningen som vi gör idag. Jag tror också den vetskapen varit en bidragande orsak till mitt förändrade beteende. Att säga hur mycket pengar jag sparar på att inte shoppa kan ju vara ganska svårt. Men det blev väl några hundringar varje vecka förut i alla fall. Om jag räknar på 300 kronor i veckan så blir det 14 400 på ett år.

Sammanställning

Ja, räknar man samman alla dessa sätt som jag sparar pengar på så blir det totalt under ett år 158 880 kronor. Och detta utan större ansträngning från min sida. Jag tror förstås att beloppet är ännu större, för jag vet ju som sagt att jag kan bli en liten slösa när jag har mycket pengar…

Andra vinster

För mig är egentligen inte pengar viktigt. Det viktiga är förstås att jag har tillräckligt för att kunna försörja mina barn och mig själv. Men det finns andra värden i livet som jag värderar mycket högre. Och som helt klart förändrats sedan jag gjort mina livsstilsförändringar.

Vad sägs om att både jag och min man är mycket mindre stressade. Och att vi därmed har en bättre relation både till varandra och till barnen nu. Att ena sonens migrän nästan är helt borta. Att jobbiga vredesutbrott nästan är helt borta (som flera i familjen hade förut). Att vi får i oss nyttigare mat, som mer är lagat från grunden. Att jag får förverkliga min dröm och därmed prioritera mig själv också. Att jag nästan varje dag tar en lång promenad eller springtur i skogen och därmed mår mycket bättre, än när jag dagligen satt stilla på kontor och möten. Det finns en mängd fördelar… Jag mår helt enkelt väldigt bra av det här livet!

Den här sammanställningen är bra att ha ifall jag någon gång skulle fundera över varför jag gör det här. Och ifall du också har funderingar på om du skulle vilja jobba mindre eller jobba hemifrån. Ganska värt det, om jag får säga det själv.

Måndagens arbetsplats…

2 reaktioner till “Pengar jag sparar”

 1. Det blev ju väldigt mycket pengar sparade när du räknade efter!! Tänk vilka olika livsstilar som bara med modet att skifta har gett så mycket! Egentligen tror jag varenda människa skulle må bättre av mindre lönearbete. För livet handlar ju om att leva och göra saker man själv gillar. Vi har detta liv, och varför ska vi slösa största delen av vår tid på ett lönearbete som någon annan skapat…? Och dessutom betala med stress o dåligt mående. Nä, bättre leva livet levande! Och för att göra det behövs inte många kronor … 😀

  Gilla

  1. Håller helt med! Jag kan ju förstå att många jobb behövs för att samhället ska funka, sjukvård, skola osv. Men att tex införa kortare arbetsdagar tror jag är ett vinnande koncept för att bekämpa den ökade psykiska ohälsan.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: