Januari – fattigt och fylld av träningshets

Januari räknas som vår fattigaste månad. Det är förstås ett resultat av att vi i december lägger alltför mycket pengar på julklappar och oftast köper en massa jul- och nyårsfestlig mat.

Januari är också den månaden då många vill börja om, ändra på sina vanor och kanske börja träna. Det märks av att stadens gym är knökfulla. Gillar du inte att trängas på gymmet så finns det såklart alternativ. Jag tränar ungefär en gång i veckan tillsammans med min man i vårt hemmagym (där det blir mycket jobb med egen kroppsvikt), några springturer och promenader samt förstås yoga. Yoga räcker väldigt bra som träning, eftersom det ger både styrka, smidighet, balans, uthållighet och förbättrad lungkapacitet. Att kombinera det med tex promenader eller joggingturer, för att få upp flåset lite, tycker jag är helt optimalt. Mer än så behövs faktiskt inte!

Men det viktigaste tror jag är att hitta något som man gillar och att inte gå ut för hårt. För annars blir det svårt att få det att hålla i längden. Det kan också vara bra att hitta en träningskompis, ifall man själv har svårt med motivationen ibland. Att träna med sin partner tycker jag är ett bra sätt för oss att hinna umgås, emellan alla vardagsbestyr och barnaktiviteter.

Skulle du vilja komma igång med yoga själv där hemma så finns det alla möjligheter till det! Om du går på ett yogapass så kan du be om att få passet på papper, så att du sedan kan praktisera det hemma. Eller så söker du på webben efter yogapass. Ett annat alternativ är förstås att du kommer till mig för 90 minuters personlig yogacoachning. Då får du ett pass helt anpassat till det du behöver och hjälp med att få in det i din vardag.

Men redan imorgon finns möjlighet till att prova gratis yoga hos mig, när jag har Öppet Hus. Just nu finns det en plats kvar kl 8 samt tre platser kvar kl 15. (Alltså är 29 av 33 platser tagna. Ni är ju fantastiska!)

Om vi återgår till det här med vår fattigaste månad, så är maten något som man enkelt kan göra mindre kostsamt (och mer hälsosamt). Ett sätt är att byta ut köttet till växtbaserad kost. Det blir absolut billigare! Vill du ha lite hjälp på vägen så har jag skrivit ett inlägg om det här. Du kan också få tips på vegetariska rätter under min kategori vegetariskt här. Jag är dock lite dålig på att göra just efter recept, därför har jag inte lagt ut så jättemånga recept där. Men några andra ställen du kan kika på är tex Vegomagasinet eller Portioner under tian. Både sidorna har jättemycket bra recept.

Något som är både billigt, gott och enkelt är ju soppa! Då kan du använda de grönsaker du har hemma, även de som börjar se lite ledsna ut. Skär i bitar, koka upp med vatten och dina favoritkryddor, mixa om du vill och servera med tex rostade solrosfrön och groddar. På tal om groddar. Ett bra sätt att få i sig solens energi är att göra egna groddar eller odla annat bladgrönt på fönsterbrädet. Jag har skrivit om hur du gör mungbönsgroddar här, som är min stora favorit.

Så hur blir din januarimånad? Vit? Kanske får vi snö. Kanske inte. Men barmark har faktiskt sina fördelar också. Jag ska tex försöka få upp mina sista potatisar ur marken snart, om det bara blir lite plusgrader… 🙂

Så dra nytta av att vi just gått in i ett nytt årtionde. Gör det till en nystart! Försök göra medvetna val där glädje och du själv är i fokus. Och glömde du börja just första januari så är det förstås ingen panik. För du vet väl att varje dag är en perfekt dag till att börja på något nytt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: