20-talet: medvetenhetens årtionde

Min spaning inför nästa år och även hela nästa årtionde är att det kommer bli medvetenhetens årtionde. Vad menas med det då? Jo, att vi människor gör ännu mer medvetna val.

Det har ju redan börjat förstås, på en massa olika plan. Vi börjar inse att vår jord inte håller om vi fortsätter att flyga i den utsträckningen som vi gjort under de senaste decennierna. Många börjar tänka mer på sin egen miljöpåverkan. Vi kan genom webben välja på en mängd olika producenter, matställen, resmål och även där ökar vårt medvetande. Allt är transparent och öppet, när kunden kan hissa eller dissa företags minsta lilla snedsteg eller nytänk.

Så på vissa sätt har medvetenheten redan börjat. Men jag tror att detta bara är början. Framöver kommer dessa val som finns att bli ännu mer medvetna. Eftersom vi blir mer och mer påminda om den miljöpåverkan som våra val gör, så behöver vi förändra på ett medvetet sätt. Fler alternativ som inte påverkar miljön och vår vackra jord kommer tas fram.

Som kontrast till all konsumtion så tror jag även att vi kommer se ännu fler hållbara alternativ, där tex delningsekonomi och återanvändning utvecklas.

Eftersom vi ägnar så pass mycket tid till att titta på våra telefoner och vårt umgänge sker mer på internet än i verkligheten, så tror jag att vi snart inser att vi behöver den mänskliga kontakten. Vissa tror att fysiska butiker är på utdöende. Men jag tror snarare att vi kommer behöva dem, eftersom vi annars snart inte får våra behov tillgodosedda. Vi behöver hitta nya sätt att mötas.

Medvetenheten ökar också kring att allt vi gör lämnar spår. Fler och fler går ifrån vanan att äta så mycket kött, för att istället äta mer klimatsmart och hållbart. Vi kör mindre bil och återbrukar mer.

Vårt medvetande om vad vi själva behöver borde troligtvis också bli större. Vi inser att vi behöver någon motvikt till det stressade samhället, något sätt att varva ner. Kanske kan yogan vara ett sätt att hitta din lugna stund? Det är ju fler och fler som söker sig till yoga generellt sett. Forskning visar att yoga inte bara ökar välbefinnandet, utan även kan ge ökad stresstålighet, minska smärta, hjälpa vid depression och oro samt minska risken för hjärt- kärlsjukdomar.

Jag skulle säga att särskilt kundaliniyoga och medicinsk yoga jobbar mycket med att stärka oss så att vi klarar av vår vardag bättre. Vi kallar det ju också för medvetenhets yoga. Därför tror jag att jag är på rätt väg. För att leda oss in i tiotalet, med ett större lugn och en högre medvetenhet. Följ gärna med på min resa! ❤

En tanke på “20-talet: medvetenhetens årtionde”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: