Tisdags-tipset: gör yoga på morgonen

Tisdags-tipset ger dig tips på ett lite mer hållbart liv, varje tisdag, här på Majas Yogaloft.

Idag har det blivit dags för årets sista tisdags-tips. Och kanske mitt sista någonsin, vem vet. Så nu ska jag ge dig mitt allra bästa tips!

Få till en bra morgonrutin, helst med yoga på morgonen. Det har räddat mig väldigt många morgnar! Detta rekommenderas särskilt till dig som är förälder med hemmavarande barn, dig som har lite dåligt morgonhumör, dig som har lite svårt att vakna till när du gått upp eller till dig som vill ha en bra start på morgonen. Alltså, alla! 🙂

Ta tex i torsdags. Förskolan hade ”Sagodag” då. Alla barn fick klä ut sig till en sagofigur. Åh, så mysigt, kanske du tänker! Jovisst. Jätte. Med en tjej som vanligtvis brukar krångla vid vanliga påklädningen nästan varje morgon. Ni vet, strumpan sitter fel, det finns inga rena t-shirts och det går ABSOLUT inte att ha de där byxorna! Vi förberedde oss flera dagar i förväg. Hon skulle vara Pippi Långstrump. Vi hade kläder till det hemma. Yes! Jag tänkte ändå att beslutet skulle kunna omvärderas fort, så jag gick upp i tid för att hinna med mina morgonrutiner. Så att vi bara skulle ha en (1) tjurig tjej hemma, ifall hon skulle ångra sig.

Mina morgonrutiner? Oj, det är ganska många faktiskt. Gå på toa, skrapa tungan, borsta tänderna, smörja in hela kroppen med kokosolja, duscha kallt, klä på mig, göra yoga och meditera, ta en kopp kaffe. Typ så. Tar väl ungefär en timme. Men är såååå värt det! Jag är liksom redo för storm, om det skulle behövas. Jag är samlad, jag har hittat mig själv, känt in hur min kropp mår, valt tacksamhet. Jag känner bara ”Bring it on!” Dagen kan komma!

Okej, om vi går tillbaka till Pippi. Självklart hittade jag inte Pippis kängor. Jag letade som en tok rätt länge. Men resten av grejerna fanns ju. Det här verkade lovande. Storebror lånade till och med ut en gosedjursapa som skulle vara Herr Nilsson. Och käpphästen skulle få följa med, som Lilla Gubben. Men förstås! Då kom den: Protesten! Omvärderingen av beslutet! Hon kunde ju ABSOLUT inte vara Pippi! Förstås! Det måste ju hennes mamma förstå också! Kanske ville hon vara Katla-draken ändå. (Åhnej, det har vi ju inga kläder för!) Men en prinsessa då, försökte mamman? (Det fanns ju gott om prinsessklänningar…) Ja, det skulle kunna gå för sig. Inte Elsa bara, för det skulle en annan kompis på förskolan vara. Men Anna då? Elsas syster. Jo, det accepterades faktiskt.

Mitt i allt detta skulle storebrorsorna iväg till skolbussen. Är gympakläderna med? Sluta bråka nu! Ja, du måste faktiskt ta på dig kängorna, dina gympaskor kommer bli blöta direkt! Gå nu, annars hinner ni inte med bussen!

Anna-klänningen då? Först skulle det vara en t-shirt under klänningen, sen blev den korvig och dum, så då skulle den bort. Men inte de strumpbyxorna! Nej strumporna sitter fel! Men mamma, jag har ingen hel krona! Åh, panik och gråt, från dottern. Mamman andades lugnt. Okej, borsta tänderna, hur fel kan det gå? Okej lite. Ta på sig kängor är inte heller helt lätt. Ja, ni fattar. Den här lilla proceduren tog väl ungefär 45 minuter. Mamman andades fint. Utan morgonyogan? Det vill jag inte tänka på…

Och det behöver inte ens finnas med en viljestark 4-åring i sammanhanget. Det kan ju räcka med en sambo som tuggar frukosten lite högt. Eller bilföraren framför dig som kör onödigt sakta. Det gråa trista vädret. Tanken på att behöva jobba hela dagen. Allt det här blir lättare när du gjort yoga på morgonen. Jag lovar – ALLT!

Och du behöver inte hålla på så länge. Kanske bara sitta ner en stund på yogamattan. Ta några djupa andetag. Känna in hur du mår. Gör några mjuka övningar som försiktigt väcker kroppen. Kanske meditera en stund. Sätta ihop händerna framför hjärtat eller lägga händerna på bröstkorgen. Ta kontakten inåt. Välja hur du vill ta dig an dagen. Sätta din intention. Ge dig själv lite kärlek.

Ja, det var mitt tisdags-tips. Håll till godo. Och prova gärna! 🙂
(Vill du ha tips på bra morgonövningar? Jag hjälper gärna till!)

PS. Nästa vecka och ända fram till jul så byts Tisdags-tipset ut mot Majas Rimstuga! Ni får julklappstips, färdigrimmade och fint förpackade, för en komplett upplevelse-julklapp. Missa inte det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: