Tisdags-tipset: vata behöver värme

Tisdags-tipset ger dig tips på ett lite mer hållbart liv, varje tisdag, här på Majas Yogaloft.

Enligt Ayurvedan, den uråldriga indiska läran om livet, så kommer vi nu snart in i Vata-perioden. Vad är då vata och hur kan detta påverka dig? Jag ska försöka reda ut det här.

Som jag skrivit om förut så delar Ayurvedan in allt i de fem elementen rymd, luft, eld, vatten och jord. Allt består alltså av dessa tre beståndsdelar, men i olika sammansättningar. Enligt den ayurvediska filosofin så säger man att dessa element bildar tre energier. Energierna finns i allt och kallas för vata, pitta och kapha. Idag ska jag berätta mer om vata och hur den här årstiden påverkar oss. Vata är den energi som består av luft och rymd. (Jag har förut skrivit om årstiderna kopplat till Ayurveda, om kapha här och pitta här.)

Nyckelordet för vata är rörelse. Det lätta luft-elementet sätts lätt i rörelse. Personer som har mycket vata inom sig har ofta en rörlig livsstil, som gör de livliga, fantasifulla och ofta pratsamma. De är kreativa och snabba att starta upp nya projekt. Efter ett tag tappar de dock lätt intresset och skyndar vidare till nästa. De blir lätt uttråkade av för mycket upprepning eller regelbundenhet. Ändå är det just regelbundenheten som de skulle behöva. Vid för mycket oregelbundenhet, stress och turbulens blir de snabbt oroliga och nervösa. Vata-personer är skörare än de andra personlighetstyperna och är de som snabbast reagerar på stress och press. De är också dem som behöver mest bekräftelse från sin omgivning.

Det är alltså extra viktigt för en vata-person att följa den naturliga rytmen och äta, sova och träna på regelbundna tider.

Så vad har detta att göra med hösten och vintern, som ju är årstiden som domineras av vata? Jo, nu är det mer rymd- och luftelement i luften. Det pendlar mellan hög luft under klara dagar, och mera blåsigt och instabilt. Och när årstiden domineras av vata så påverkas vi också av det. Särskilt de som är väldigt vata-dominanta blir lätt påverkade av vädret. Det säger sig självt att vi behöver ta på oss mer kläder för att hålla oss varma. Men det är också bra att tänka på att äta varm mat och dryck (inte för mycket kaffe dock), att äta regelbundet och att massera kroppen med olja regelbundet.

All mat som är lätt, torr och kall till sin karaktär höjer vata. Det innebär att det oftast kan bero på om eller hur maten är tillagad som är det avgörande för om det är bra för någon med vata-dominans eller inte. För att sänka sin vata (dvs balansera den) så är det alltså bäst att äta varm, lagad mat relativt ofta och på regelbundna tider.

Så vad behöver vi tänka på? Egentligen bara att följa årstidens rytm. Att klä oss varmare, äta varmt och även att vara ute i naturen. (Luft balanseras av jord, därför är det bra att tex gå ut i skogen.) Känner du dig stressad, orolig eller frusen så kan detta bara vara ett tecken på lite obalans i vata. Stanna då upp, tänk på när du senast åt (dags att fylla på igen?), tänk på vad du har på dig (du kanske behöver en sjal också?) och försök hitta regelbundenheten. Kanske en skogspromenad, en massage eller ett varmt bad vore skönt?

Vill du läsa mer om vad jag skrivit om Ayurveda så hittar du det under kategorin Ayurveda.

2 reaktioner till “Tisdags-tipset: vata behöver värme”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: