Tisdags-tipset: fjällen

Tisdags-tipset ger dig tips på ett lite mer hållbart liv, varje tisdag här på Majas Yogaloft.

Just nu är jag i fjällen, nästan så långt upp i Sverige som man kan komma. Och mitt tips till dig idag är att uppleva detta. Så länge det finns kvar.

Idag var vi på ett museum som visade hur Abisko sett ut för hundra år sen, mot hur det ser ut nu. Hur snön sakta kommer försvinna på de högsta bergen. Hur trädgränsen växer allt högre upp. Hur man till och med tänker flytta en hel stad bara för att tjäna pengar.

Det är vi människor som skapar detta. Hur tar vi hand om vår jord? Egentligen.

Så klokt som det stod på en vägg: ”Vi som vandrar på stigar och leder är också en del av fjällens ekosystem. Naturen svarar på vår närvaro.” Så otroligt vackert. Men också sorgligt. Jag satte på mig ett par hörlurar som hängde på väggen. Däri var det en man som berättade att han var renskötare och att han skrivit en jojk när han var ute med sin hjord. Det var en sorgsen ton i melodin. Som en sorts klaganssång. Ett rop på hjälp kanske? Eller ett rop på att någon ska lyssna. Jag kände mig alldeles rörd och berörd. Vi behöver ta hand om vår natur bättre. Vi vill ju att våra barnbarn ska kunna njuta av den. Inte bara fjällen. Utan våra skogar, våra sjöar, hav och åkrar. Vi är alla en del av jordens kretslopp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: