Tisdags-tipset: skärmfritt

Tisdags-tipset ger dig tips på ett lite mer hållbart liv, varje tisdag, här på Majas Yogaloft.

Hur många gånger per dag tittar du på din telefon? Egentligen vill vi nog inte veta det. Men i snitt är det mer än hundra gånger som vi ägnar telefonen uppmärksamhet. Och ett antal minuter, kanske rentav timmar som skärmen fångar vår uppmärksamhet…. Tid vi skulle kunna lägga på något vettigare. Och låta hjärnan vila från intryck.

Häromdagen lyssnade jag på Anders Hansens sommarprat. Det kan jag varmt rekommendera. Skrämmande, spännande och lärorikt. Även om jag visste allt redan, så gav det mer konkreta ögonöpppnare. Vetenskapliga undersökningar och forskning som tex bevisar att om bara mobilen ligger på bordet när vi fikar med en vän så är vi mindre intresserade av samtalet. Eftersom vi måste lägga energi på att tänka att vi inte ska titta på mobilen. Lyssna själv, om du inte redan gjort det! (Han pratar även om andra spännande saker som att motion gör oss immuna mot depression.)

Så dagens tips: bestäm dig för att ha mer skärmfritt! Utgå ifrån vart du är idag. Och vad som är rimligt för dig att uppnå. Kanske provar du en regel att du bara får titta på telefonen en gång i timmen. Eller så bestämmer du dig för en halv eller hel dag utan skärm.

Vinsten är att du kan njuta mer av det du gör. Din hjärna slipper en massa intryck och kan därför vara mer kreativ. Din sömn förbättras. Kan kanske vårt ökade skärmtittande vara en bidragande orsak till den ökade psykiska ohälsan? Och till att sömntabletter och antidepressiva tabletter ökat explosionsartat? Framförallt bland unga.

Vad blir din utmaning? Att lägga telefonen på ett och samma ställe hela dagen, utan att låta den hänga med i fickan eller väskan?

Jag som är förälder vet att mitt mobilgluttande påverkar mina barn. På ett sätt som jag inte vet hur det kommer att påverka dem. Men jag försöker att lägga undan min mobil så mycket det går. För jag behöver faktiskt inte vara nåbar hela tiden. Mina barn behöver mig mer. Och jag själv också.

En tanke på “Tisdags-tipset: skärmfritt”

  1. Bra skrivet, jag lyssnade också på Sommar med A H, och håller med precis, det mesta visste jag, men alltid bra med forskningsstöd! Och tänk vilken enkel medicin natur-promenader är!!! På ungdomsmottagningen har vi flera gånger pratat om att införa ” walk and talk” istället för kuratorssamtal i ett rum. Jag tror verkligen det är bra ur flera aspekter!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: