Tisdags-tipset: andas

Tisdags-tipset ger dig tips på ett lite mer hållbart liv, varje tisdag, här på Majas Yogaloft. 

Känner du att ditt andetag oftast bara sitter uppe i halsen? Det är ganska vanligt, oftast andas vi bara in så pass lite luft som skulle kunna få plats i en kaffekopp. Det är alltså all luft som kommer ner i våra lungor och som kroppen sen använder för att få ny energi. Så vad kan vi göra istället? Kan vi fylla upp våra lungor med ny luft så finns det en massa hälsofördelar. Vi vill ju att blodet ska få nytt syre, så att våra celler ute i kroppen ska må lite bättre. Längst ner i våra lungor sitter våra alveoler, som små vindruvsklasar. Det är där som syreutbytet sker med blodet och det nya friska syret transporteras ut genom blodet. Om vi aldrig tar så djupa andetag att syret kommer längst ner i lungorna så kommer det aldrig ut färskt syre i blodet, som sen når våra celler ute i kroppen.

Att bara börja lägga märke till sitt andetag är ett bra första steg. När ändras ditt andetag och vad beror det på? Vad stressar du upp dig över och varför? Behöver du stressa upp dig över det? Kan du försöka andas långsamt istället, för att minska stresspåslaget?

Det finns som sagt en mängd fördelar med att andas långsammare och djupare. Här är några effekter av djupandning:

  • Ger lugn och avslappning
  • Motverkar stress och spänningar
  • Ger energi och koncentrationsförmåga
  • Hjälper dig att kontrollera känslor och tankar
  • Gör dig klartänkt och hjälper dig att fatta konstruktiva beslut
  • Ger dig uthållighet och tålamod
  • Minskar osäkerhet och rädsla
  • Öppnar energiflödet och löser upp blockeringar i kroppens energikanaler

Vanligtvis andas män 16-18 andetag per minut och kvinnor 18-20 stycken. Om vi kan minska andetagen per minut till 8 stycken så hjälper det oss att känna oss mer avslappnade och mindre stressade. Det ökar också vår mentala medvetenhet. Om vi kan sakta ner andetaget till 4 stycken per minut så skapar det positiva effekter i våra mentala funktioner. Det ger oss intensiva känslor av medvetenhet, ökad visuell klarhet och kroppskänsla. Kan vi sakta ner andetaget ytterligare, så att vi bara andas ett andetag per minut så ökar samarbetet mellan hjärnans hemisfärer och minskar drastiskt känslor av rädsla och oro.

Vill du lära dig att andas långa djupa andetag, så kan du antingen gå på kundaliniyoga, då vi alltid går igenom det andetaget. Vill du prova lite själv så kan du läsa vad jag skrivit förut om det långa djupa andetaget här: Långa djupa andetag

Läs också om fördelarna med att andas genom näsan här: Varför ska vi andas genom näsan?

Varför skriver jag om andningen mitt i sommaren? Ja, jag har ju trots allt semester, så jag passar på att återanvända några blogginlägg som jag tror att ni kanske inte läst ännu. Och så är det ju så att vi under semestern kanske umgås lite mer intensivt med vår familj och då kan det ibland vara bra att kunna ta några extra långa andetag ibland. 🙂 Plus att vi kanske har tid att öva på andetaget när vi ligger i hängmattan och filosoferar. Som jag hoppas att ni hinner med mycket av under sommaren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: