Rapport från yogaentreprenören

Kan man egentligen hoppa av det där ekorrhjulet? Istället för att jobba dag ut och dag in för någon annan, så gör man istället något för sig själv. Prova sina egna vingar. Håller de? Eller kommer jag störta? Att få följa sitt hjärta och göra det man brinner för. Är det helt accepterat ute i samhället? Eller är det lite provocerande? ”Så kan man väl inte göra, strunta i att jobba?”

Jag kan meddela att jag inte bryr mig så värst mycket om vad andra tycker om den saken, och att det faktiskt funkar helt utmärkt. Nästan mer än utmärkt faktiskt. Men det får man kanske inte säga högt i Sverige… Att man inte riktigt vill passa in i den mallen som finns och som ju alla förväntas klämma in sig i. Jobba måndag till fredag, åtta till fem. Sedan är det hushållsarbete hemma, fritidsaktiviteter för barnen och kanske sig själv. Försöka hinna och orka umgås med vänner och familj. Fem veckors semester på sommaren. Le och var glad, nu ska allt vara toppen, vi är ju lediga nu ju!

När jag började jobba heltid pga ett nytt jobb så innebar inte det att min man gick ner i tid. Eller att det blev mindre hushållsarbete att göra hemma. Eller att våra tre barn fick mindre fritidsaktiviteter på kvällarna.

Det innebar att jag fick mindre tid för det jag egentligen ville göra. Vara ute i trädgården. Gå i skogen. Odla blommor och grönsaker. Måla och läsa. Träffa vänner. Och framförallt ha tid att se mina barn när de växer upp. Och hur kan det vara okej? Att varken hinna med eller orka med sina barn? För att inte tala om att jag inte tog hand om mig själv. Det måste finnas ett annat sätt. Det var vad jag tänkte. Det här kan inte vara själva livet.

Och nej. Det var inte livet. Det var ett liv. Men det finns bättre sätt att leva på. I alla fall för mig.

Nu har jag varit yogaentreprenör på heltid i åtta veckor. Fast på heltid är det förstås inte. Kanske från halv nio till två, fyra dagar i veckan. Som yogaentreprenör, som jag själv valt att kalla mig, så gör jag lite allt möjligt. Planerar kurser, workshops, retreat, utbildningar. Bokför. Köper in produkter till butiken. Håller yoga. Tar fram marknadsföringsmaterial. Letar försäkringar.

Förstås är min framtid som yogaentreprenör helt i dina händer. Om inga kommer på mina kurser eller går mina utbildningar eller köper från mina produkter så blir det ju svårt. Väldigt svårt. Men det ekonomiska är faktiskt sekundärt just nu. Jag vet att jag behöver tänka ekonomi och budget. Men jag skjuter på det lite. Just nu varvar jag ner och ser om mina vingar bär. Om ni vill vara med.

När jag inte jobbar då. Vad gör jag då? Förutom att ta hand om barn och hushåll. Resten av tiden har jag hunnit med annat. Som att ligga i hängmattan och filosofera med min fyra-åring. Att sitta på verandan och skrubba färskpotatis. I lugn och ro.

Eller att åka till stranden med mina barn. Sitta i solstolen bredvid min äldsta och ha högläsning, bara för honom och mig.

Eller gå till biblioteket och låna en massa böcker. Som jag ju nu faktiskt hinner läsa med mina barn. Stanna liten extra stund på lekplatsen och låta dottern känna magpirret av gungan. Det är helt gratis.

Eller ta med sig lunchen till skogen. Sitta mot en tall och höra fåglarnas kvitter. Läsa tidningen, på riktigt. Leva. På riktigt. Här och nu.

4 reaktioner till “Rapport från yogaentreprenören”

 1. Visst är det skönt Maja, att göra det man faktist vill. År 2000 sade jag upp mig från mitt jobb, sålde mitt hus, tog pengarna och utbildade mig till skulptör. Mycket pengar har jag sällan, men känslan av att leva MITT liv överväger det

  Gilla

  1. Ja, det är underbart! Det är faktiskt jättelätt att dra ner på en massa kostnader, även om man fortfarande har några fasta kostnader som måste betalas. Men att inte kunna köpa så mycket gör mig inget. Friheten slår det mesta! ❤️

   Gilla

 2. Åh maja vad du uttrycker dig bra! Tror verkligen på dig och ditt beslut! Tror att många får sig en funderare när de läser och kanske funderar på vad de egentligen gör av sina liv, ”ekorrhjulet”. Stor kram från din stolta moder!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: