Kapha med segt slem

Enligt Ayurvedan så är vi inne i Kapha-perioden nu i mars. Kapha, som står för stabilitet och struktur, tålmodighet och jordnära. Kapha är också kopplat till de två elementen vatten och jord, samt till magsäcken. Får vi för mycket kapha i oss, så att det kommer i obalans, så märks det först i magsäcken. Det kan tex märkas som en känsla av tyngd, dåsighet och svullnad. Vår kapha ökar av alltför mycket mat och dryck, av sådant som känns kallt, tungt eller fett, eller sånt som innehåller för mycket vätska. Det lite sega, tröga, långsamma. Ämnesomsättningen kanske fungerar lite sämre just under kapha-perioden.

Kanske känner du dig lite seg just nu. Seg i orken. Långdragna sjukdomar med mycket slem och rossel. I så fall så är du bara normal. Men det finns sätt att släppa den här segheten. 

Här kommer några tips:

  • Ligg inte och dra dig alldeles för länge på morgonen utan stig upp i tid, gärna runt kl 6. Då är energierna som gynnsammast för att starta igång kroppen. Och du kommer bara bli segare ju längre du väntar.
  • Ät mat för att rensa ut detta sega. Kryddstark mat är bra. Mindre feta såser och mindre mjölkprodukter. Läs gärna mer om kaphabalanserande kost på nätet eller i någon bra bok. Försök helt enkelt rensa ut de slaggprodukter som samlats i kroppen. 
  • Kundaliniyogan rekommenderar mungbönsgryta för att rensa kroppen från slaggprodukter. Jag har förut skrivit om den magiska grytan här.
  • Ät inte förrän du är hungrig! 
  • Rör på dig! Ut och gå, spring, dansa eller få upp pulsen på annat sätt. Kundaliniyoga har ju också väldigt många pulshöjande övningar och pass.
  • I Ayurvedabutiker (kan rekommendera Ayurveda Livsbalans) kan du köpa både kryddor och örter särskilt passande för Kapha. Jag säljer både Kapha-teer och Kapha-oljor i min yogabutik. Hojta till om du vill köpa.

Ett bra sätt för att se hur balanserad din kropp är gör du enkelt genom att kolla ner i toan. Bajset avslöjar dig nämligen. I Kapha-perioden blir det kanske lite segare, som allt annat. När din avföring är lagom och balanserad, då är också kroppen det. Jag har nog skrivit det förr, men tänk banan (den gula frukten, fast inte avseende färg här). I både form och konsistens. Och helst ska du kunna bajsa utan större ansträngning. Nåväl, slut på skitsnacket…

Behöver du extra kick för att rensa ur kroppen så kanske Yogadagen för detox kunde vara något? Söndagen den 17:e mars kommer jag tipsa om fler sätt att rensa bort gammalt skräp från både kropp och sinne. Vad går du och bär på som du inte behöver ha kvar? Läs mer om dagen här.

Visste du att Kapha kan uttalas både [kaffa] och [kappa/kapa]. Det är en slags dialektal skillnad i Indien bara. Så om någon tycker du säger det konstigt, säg bara att du visst besökt en annan del av Indien. (Tror det är norra för kappa och södra för kaffa.)

Idag äter jag mungbönsgryta för femte dagen i rad. Ska bli gött med fredagsmys och tacos ikväll! 🙂

2 reaktioner till “Kapha med segt slem”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: