Om att släppa rädslor och kontrollen

När jag var liten så var jag rädd för ganska mycket. Jag gillade inte småkryp och jag var rädd för stora djur, som hästar och hundar. Ormar och spindlar kan ju ganska många personer ogilla, men jag klarade heller inte av små insekter och så kunde jag aldrig känna mig trygg med större djur.

Jag var rädd för att kräkas. Jag var rädd för att inte bli frisk när jag blev sjuk. Jag hatade sprutor.

Jag gillade verkligen inte att åka snabbt i något som helst fordon eller karusell. Att tex åka slalom gick bra om det gick långsamt och jag kände att jag hade kontroll. Men att åka bakpå en motorcykel skulle jag aldrig komma på tanken att göra. Flyga ska vi inte tala om. För då hade jag ju inte kontroll.

Och jag tror att det är där foten klämmer. Kontroll! Är det inte rädslan av att inte ha kontroll som kan blockera oss? Göra att vi inte kan njuta fullt ut av allt som händer i livet?

Det är ju ganska trist att gå omkring och vara rädd för en massa olika saker. Kanske är det inte ett så stort problem. Men det kan också vara det. Det kan ju också begränsa oss i vårt vardagsliv. Rent praktiskt, men också framförallt psykiskt. Att hela tiden gå runt och vara rädd, orolig, ängslig eller nervös. Det är inte direkt stärkande för oss.

Men det har hänt något med mig. De flesta rädslorna är helt borta. När jag funderar på hur det kommer sig så hittar jag bara yogan som svar. Visst, jag har blivit äldre och lugnare. Men det är en klar skillnad på mig från innan yogan klev in i mitt liv till efteråt.

Nu vet jag att det finns inget att vara rädd för. Jag har precis allt jag behöver i livet. Det är ingen idé att gå och vara orolig för sånt jag inte kan påverka. Eller för det jag kan påverka heller, för den delen.

Det är lite svårt att helt förklara vad som hänt. Men jag bara känner att det är en stor skillnad. Ta djur som ett exempel. Förut var jag alltid rädd för djur, innerst inne. Nu känner jag mig trygg med djur. Nästan alla. (Kanske inte ormar, helt. Men jag får inte panik om jag ser en åtminstone.) Eller det här med sjukdom. Behöver man kräkas, så är det ju något som behöver komma upp. Det går ju över.

Och om vi pratar fart så är jag väl fortfarande inte det största fan’et av det. Men jag känner inte den där paniken. Jag håller mig lugn och går in i det neutrala sinnet. Det ordnar sig säkert. Som när vi var i Alperna nu nyss. Jag har helt klart blivit en bättre brädåkare sen jag lärde mig yogaandas. Jag andas mig genom de branta partierna och kan slappna av mycket mer. Det gör ju att jag åker bättre. Och det gör ju att det blir mycket roligare.

Så att kunna släppa sina rädslor och släppa kontrollen har bara gett mig mer njutning i livet.

Du har precis allt du behöver. Det finns inget att vara rädd för. Tryggheten finns där.

2 reaktioner till “Om att släppa rädslor och kontrollen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: