Utbildning om samhällets stressproblematik

Under fyra hela dagar har jag haft förmånen att få lära mig mer om något som kallas för Cold Depression. Det handlar om dagens samhällssjukdom stress, blandat med all det överflöd av information som vi sköljs med, dagarna i ända. Oftast är det inget som vi tänker på, för vi stannar aldrig upp och känner efter. Istället rusar vi bara vidare till nästa projekt, till nästa bekräftelse eller till nästa beroende. Om man går till kärnan, så handlar det om att vi tappat kontakten med våra känslor och med oss själva. Med vår själ. Istället för att stanna upp och känna in vad vi själva vill eller behöver, så rusar vi vidare. Fortsätter att utsätta både kropp och sinne för påfrestningar. Om vi shoppar lite till så kanske det känns bättre? Åtminstone för stunden. Men när det börjar kännas lite jobbigt igen så går det ju alltid att rymma från sig själv på andra sätt. Träna mer, äta en ännu striktare diet. Eller lägga upp lite bilder på Insta. Istället för att söka sin lycka inåt.

Och jag skulle säga att de allra flesta lider lite av stressen och överflödet av information. Vi alla påverkas, vare sig vi vill det eller inte. Såklart reagerar vi alla olika på stress. Allt vanligare är det med sjukskrivningar. Men också vardagligare saker, som raseriutbrott, frustration eller att gå in i ett beroende. Som kan vara så simpelt som att dricka alldeles för mycket kaffe. För att vi tror att vi behöver stimuli utifrån för att orka med vardagen. Eller dövar vår ångest med några glas vin. Vi nöjer oss inte med att träna. Vi gör det extremt. Är det egentligen det som vi vill? Har du någon gång satt dig ner, andats och känt in vad du behöver?

Jag har nu fått med mig en massa bra inspiration till hur yogan kan få oss att stanna upp. Lyssna inåt. Läka stressens påverkan på kroppen. Och få oss att koppla ner, slappna av och ladda upp vår egna energi. För det är egentligen så att vi har all kraften inom oss. Vi behöver bara sätta igång flödet av vår egen livsenergi, vår prana.

Just det här känner jag att jag vill dela med er. Så min första kurs på nya yogaloftet kommer handla om stress. Hur vi klarar av stressen. Hur vi återhämtar oss. Och hur vi lyfter vår egna energi. Preliminärt startar den kursen 5:e februari. Då hoppas jag att yogaloftet är färdigt. Och att ni där ute är redo att bli den bästa versionen av er själva.

Ovan. Tidiga morgnar på Yogainstitutet i Karlstad. Kraftfulla (läs as-jobbiga) yogapass varvades med kunskap, diskussioner och 13 andra härliga kvinnor. Tacksam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: