Varför ska man yoga?

Jag får ganska ofta den frågan. Framförallt nu när jag valt att säga upp mig. Hur kommer det sig att jag vill satsa så helhjärtat på det? Kan man verkligen leva på att visa andra konstiga positioner?

Nja. Nu var det ju inte riktigt det som jag hade i åtanke. Att bara lära folk hur man står på huvudet och blir jättevig, samtidigt som man har färgglada tights och sporttopp på sig.*

För mig är yogan något helt annat. Jag vill egentligen inte alls lära ut positioner.

För mig innebär yogan en stund då jag verkligen får älska mig själv. Då alla känslor är okej och jag får landa i mig själv. Utan krav och prestation. För kundaliniyoga är så långt ifrån prestation man kan komma. Mitt yogaloft är så långt ifrån speglar och gymlokaler man kan komma. Bort ifrån stan och all stress. Ute på landet, med mjuka ullmattor och lugn musik. Där man blundar under i stort sett hela passet. Och istället för att man behöver tänka på hur man ser ut får känna efter hur det känns i kropp och i sinne.

Man jobbar hela tiden inkännande i övningarna. För att se vad som händer med kroppen. Och för att se vad som händer i sinnet. Att bara notera vilka känslor som kommer upp, utan att värdera eller döma. Att hela tiden medvetet använda andetaget, som kanske är vårt viktigaste verktyg för att stressa ner.

Nu när jag varit i en situation då både jag och min man jobbat heltid så undrar jag om det verkligen kan vara meningen att vardagen ska vara så, för så många. När allt bara rullar på, i ett herrans tempo, och man aldrig hinner stanna upp och känna efter. Känna hur kroppen mår och kunna ge sig själv den återhämtning som man faktiskt behöver.

Jag läste i tidningen för några veckor sen att under de senaste fem åren har antalet sjukskrivningar som beror på stressrelaterad ohälsa ökat med hela 84% i Värmland. Och av dessa sjukskrivningar så är tre fjärdedelar kvinnor. Vad beror detta på? Och framförallt, vad kan vi göra åt det?

Jag känner ett ansvar, som har så kraftfulla verktyg mot stressen, som faktiskt kundaliniyoga är. Ett ansvar för att sprida det vidare. För att ge andra det lugnet som jag får av yogan. Att hjälpa andra som hamnat i sjukskrivning. Och framförallt förebygga det innan det händer.

Det kanske inte är så att yogan hjälper mot allt eller alla. Men jag vet att jag redan hjälpt några. Och även fast man aldrig kan göra allt själv, så kan man åtminstone göra något.

Jag tänker fortsätta sprida ringar på vattnet. Ringar med betydelsen att du duger precis som du är. Att du är komplett och fullständig, helt fantastisk. Stärka i förebyggande syfte. För att orka med stressade situationer, för att släppa onödig press, för att sätta igång kroppens egna energier. Men också stärka där det redan gått lite för långt. Hjälpa kroppen att återhämta sig och må bra igen.

Yogaloftet är som en oas, mitt i det ökande tempot. En oas, där du får vara precis den du är. Helt komplett och vacker.

~

Jag tror och hoppas att två kvällskurser börjar i februari. I mars börjar ytterligare någon förmiddagskurs. Och så blir det ledarskapsutbildning, för att få chefer att orka vara chefer och för att kunna vara närvarande. Det blir friskvård för företag, som vet att medarbetaren är den viktigaste resursen. Det blir ett retreat för föräldrar i maj, där du som förälder får möjlighet till återhämtning. Och så blir det Långban för kvinnor i sommar. Jag planerar för flera söndagsworkshops med gongbad och kanske sömnskola. Vet du redan nu att du är intresserad av något så går det bra att lämna intresseanmälan redan nu. Mer detaljer kommer upp på hemsidan förstås.

Vill du också bli den bästa versionen av dig själv? ❤ Kanske vågar du prova?

* Inom kundaliniyoga är övningarna anpassade så att alla kan utföra dem och klädseln är helt valfri. Ta bara på dig mjuka kläder, så att du kan andas ordentligt och röra på dig.

2 reaktioner till “Varför ska man yoga?”

  1. Kloka du! När jag läser din text så känner jag i mig att det är precis vad jag behöver i vår. Så…..en intresseanmälan lämnas härmed 💗☺️🙏
    Kram Malin 💕

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: