Hitta lugnet på ditt eget sätt

Som en fortsättning på inlägget för några dagar sedan om intryckens tid, så tänkte jag dela några tips som jag brukar ta till, för att orka med allt i vardagen.

~ Tänk efter vad du mår bra av. Och skapa förutsättningar för att du ska kunna göra det här åtminstone varje vecka. Är det kanske att träna något särskilt, ta en promenad, simma, läsa en bok, göra yoga? Det spelar ingen roll vad det är. Se bara till att du gör något som får dig att må bra minst en gång i veckan.

~ Se till att vila hjärnan ibland. Efter alla intryck som hjärnan får varje dag så behövs tillfällen då den får släppa allt, för att återhämta sig. Och då menar jag allt. Det duger tyvärr inte att då sitta vid telefonen och scrolla nyheter. För även om det känns avslappnande för dig just för tillfället så får inte hjärnan vila. Det blir bara fler intryck. Så släpp telefonen och ge hjärnan utrymme för att bygga upp sig själv igen.

~ Sätt tonen för dagen, genom att börja dagen på ditt sätt. Tänk efter, hur skulle du vilja starta dagen? Vad skulle få dig att må bra? Och om du inte gör detta varje morgon, vad är det som står i vägen för det? Framförallt kvinnor mår bra av att ha rutiner på morgonen, som får oss harmoniska och som hjälper oss att ta oss an dagen på ett mer balanserat sätt.

Om du inte riktigt förstår poängen med rutiner på morgonen så kan jag dra dessa exempel från mig vardag:

Utan rutiner – jag sover lite längre än vad jag borde, så att jag känner mig stressad direkt jag tittar på klockan. Jag hasar på mig kläder och försöker samla mig. Men när det känns som om man ligger efter i varje moment så blir morgonen mer som en uppförsbacke. Efter en kopp kaffe känns det lite bättre men magen mår inte jättebra av det, utan får lida av att jag behöver yttre stimuli för att bli pigg, istället för att hämta det inifrån. För minsta lilla bråk hos barnen blir jag irriterad och istället för att orka vänta på att de får göra saker i sin egen takt stressar jag på dem och har inte tid att ge dem av min tid. Kanske trampar jag gasen i botten lite för snabbt till jobbet och svär åt de andra bilisterna som uppenbarligen fått sitt körkort i ett Kellogs-paket. Väl på jobbet kan min obalans fortsätta, om jag inte har tillräckligt roligt jobb eller trevliga kollegor för att vända spiralen.

Med mina morgonrutiner – Klockan ringer tidigt, men jag vet att jag nu ska få min egen tid, så jag går till badrummet. Jag går på toa, borstar tänderna och skrapar tungan. Sedan smörjer jag in mig med olja och går in i duschen. Jag duschar kallt, för att väcka kroppen och öppna upp kapillärerna. Den kalla duschen gör mig motståndskraftig mot sjukdomar och ger mig en värme inifrån. Sedan dricker jag ett glas vatten och tar på mig mina mjuka kläder och sätter mig på yogamattan. Under 30-45 minuter ger jag mig själv ett yogapass och en avslutande vila. Sedan tar jag på mig mina jobbkläder, sminkar mig och börjar duka fram frukost. Väcker barnen och gissa hur mitt sätt att vara mot barnen skiljer sig mot hur jag är utan dessa morgonrutiner.

Yogan gör mig balanserad och där lägger jag fokus på varje kroppsdel, mitt andetag och även in till min själ. Och har du kontakten med alla dessa delar så får du garanterat en annan start på dagen.

Okej, har du inte möjlighet att ge dig själv en timme på morgonen så kan du alltid börja i det lilla. Tänk ut vad du skulle kunna göra. Gör det du kan, men gör något. Ta kontroll över ditt humör, din energi och din inställning till livet.

~ Hitta dina små andningshål under dagen. Här gäller det att se i det lilla. Några långa djupa andetag ibland (eller någon annan typ av andningsövning som du fått med dig från yogan), scanna igenom kroppen i tanken och ge varje kroppsdel lite uppmärksamhet. Dansa loss till favoritmusiken efter middagen. Lyssna på mantrasånger när du lagar frukost. Ta en promenad ute i friska luften och försök använd alla dina sinnen. Stanna upp en stund och tänk på något som du är tacksam för.

~ Reflektera över vad du äter. Något som påverkar oss mycket är vad vi stoppar i oss. Kanske är du nöjd med det du äter. Men kanske har du inte alls tänkt på det. Eller så vet du om att du inte äter så som du borde, men kväver din känsla genom att äta ännu onyttigare. Det går alltid att göra en förändring. Och då menar jag alltid! Bästa dagen att börja på en ny vana är nu. Varje dag är det idag. Om du inte lyckas göra det idag så kan du alltid göra ett nytt försök imorgon igen. Men reflektera. Och vet du att du borde ändra något så gör det.

~ Njut av ditt liv! Känner du inte ”Wow” när du tänker på ditt liv så gör de förändringar som du vet att du behöver. Våga leva den förändringen som du vill se i världen!

Såklart går livet upp och ner. Det är ju inte alltid sprudlande energi och glädje, det är jag fullt medveten om. Det skrev jag också mer om här. Men ändå. Med någon eller alla av punkterna ovan kanske du kan vända en negativ trend. Eller få mer livsenergi.

Det där blev nästan lite av en predikan kanske. Men det är ju så viktigt! Glädjen i livet behöver finnas där. Varje dag! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: