Resultatet av en detox

Som jag skrivit om förut så gjorde jag en 12 dagars detox förra veckan. Den skulle hjälpa till att rensa ut lite gifter ur kroppen och jag tyckte det kunde passa efter en lite onyttig jul och ett för stort kaffe- och sockerberoende.

Tanken var att man skulle följa vissa dagliga rutiner och även ändra om sin diet, så att man nästan uteslutande skulle äta mungbönsgryta och frukt.

Så hur gick det då?

Ja, mungbönsgrytan tröttnade jag på första dagen. Det var egentligen inte bara så att jag tröttnade på den. Jag ville kräkas på den. Efter ett par dagar började jag ogilla allt som hade med yoga att göra, bara för att jag kände mig instängd i dieten och egentligen bara ville ha kaffe och godis. Såklart spelade sinnet mig ett spratt. Men för att orka genomföra detoxen så bestämde jag mig för att sluta med hardcore-varianten och istället äta grytan en gång per dag och resterande mål särskild vegankost. Inga mjölkprodukter, inget socker, inget mjöl, helst bara lättsmält protein som tex linser.

Jag hade lite huvudvärk de första två dagarna, men det gick över ganska snabbt. Men jag var konstant hungrig den första veckan. Jag ville bara gå till kylen eller skafferiet och äta nåt gott. Men jag höll ut och efter den där veckan så släppte hungern mellan måltiderna. Så nu behöver jag egentligen bara äta tre gånger per dag. Jag som alltid trott att jag behöver äta minst fem gånger per dag. Men det var egentligen inte hunger, utan snarare blodsockerfall (av lite för mycket kaffe eller socker) eller en dålig vana. Nu känner jag istället efter och äter inte förrän jag är hungrig. Detta gör att min matsmältning fungerar mycket bättre. Enligt ayurvedan så ska man tömma tarmen, utan problem, varje morgon direkt när man gått upp och i toan ska det ligga en bananformad avföring. Ofräsch upplysning? Kanske. Men eftersom det är så att vår tarmflora har en väldigt stor påverkan på hur vi mår så kan man faktiskt se på sitt bajs hur magen (och därmed hela kroppen) mår.

Nåväl. Jag utförde de rutiner som detoxen förespråkade och det var fantastiskt skönt. Innan min vanliga morgonyoga så lade jag nu till att börja dagen med att borsta tänderna, skrapa tungan, smörja in kroppen med olja, ta en kall dusch och sedan dricka ett glas varmt vatten. Sedan ett särskilt yogapass och så var dagen igång. Den absolut bästa starten på dagen! En massa skön tid för mig själv innan barnen vaknar och morgonens aktiviteter börjar.

Nu då? Har jag fortsatt med något från detoxen? Mungbönsgryta dröjer det nog tills jag äter igen. Men morgonrutinerna håller jag i, nästan varje morgon. Jag har ännu inte ätit socker, men det kommer jag ju göra, förr eller senare. Kaffe har jag druckit sparsamt. En halv kopp per dag ungefär. Men då har jag också verkligen njutit av kaffet. Det slentrianmässiga drickandet ger jag inte mycket för längre. Hellre att man njuter av det man stoppar i sig. För såklart att man ska unna sig ibland. Men då ska man också se till att njuta.

Det här med att vara medveten om vad man äter och hur det faktiskt påverkar min kropp har varit jättetydligt under dessa dagar. En kväll åt jag en halloumiburgare för att jag inte orkade något annat, när alla andra i familjen åt det. Dagen efter var magen uppblåst och hård. Ingen trevlig känsla. Så att få rensa ut för att sedan på ett mer medvetet sätt äta det man vill ge till kroppen har stärkt mig oerhört mycket.

Så nu känner jag mig mycket piggare än innan jag gick in i detoxen. Jag känner mig lättare i sinnet och gladare i själen.

PS. Är någon sugen på att vara med på en sån här detox så startar kursen igen om några veckor. Länk dit finns här. Det är också en bra hjälp om man vill få igång det dagliga yogautövandet, med en video som man kan följa, ett forum där deltagare på kursen kan dela erfarenheter och peppande mejl från kursledarna varje dag. Man får också fler tips på hur man tex kan detoxa sitt badrumsskåp. DS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: