Dagen efter Janesh

Det var i januari som jag läste på Facebook om att Janesh Vaidya skulle göra en Sverige-turné i höst och att de behövde lokala arrangörer till de olika städerna. Åååh, honom ville jag ju lyssna på! Och om jag skulle vara säker på att få göra det i Karlstad så var det ju säkrast att arrangera själv. Gör ingen annan det så får jag fixa det själv! Det är lite så jag resonerar. Och om jag känner i hjärtat att ”det är det här jag ska göra”, så har jag lärt mig att lyssna!

Vilken tur!

För igår var dagen! Efter mycket förberedelser, planerande, marknadsförande och spridande så var det äntligen den åttonde september!

Jag började dagen med att ha min fredagskurs Yogaloftet. Sedan packade jag bilen full med ullmattor, min vackra gong, filtar, gitarr och allt annat jag skulle behöva. För nu var det inte bara en föreläsning, utan även ett yogapass först. Min ambitiösa sida ville skapa något extra när Janesh skulle komma. Och vad passar bättre innan en föreläsning som heter ”Energize your Life” än ett yogapass för att hitta vår egen inre energi? Ett skönt kundaliniyogapass, en lång gongavslappning och mantrasånger till gitarr.

Platsen var Sinnet, i Värmlands Museum. Namnet kunde inte passa bättre! De vita ullmattorna mot ett ljust trägolv. De vackra tavlorna tillsammans med min underbara gong. Blandningen av nybörjare och ”gamla” yogisar. Nyfunnen energi, total fokus och ett djupt lugn. Wahe Guru. Sat Nam. Jag känner mig lycklig!

Sedan var det bara att svida om och ställa om fokus mot incheckning av 160 personer som kom för att ta del av en livsberikande föreläsning. Att stå inför en fullsatt Hörsal i Värmlands Museum och få välkomna den indiske yoga- och ayurvedagurun kändes så maffigt!

Och vilken föreläsning det sen blev!

Jag har lite svårt för att sammanfatta föreläsningen för dig som missade den. Men jag ska försöka skriva lite om några saker som berörde mig (och som går att sammanfatta i några meningar….).

Den innehöll så mycket av det som jag sprider på mina yogaklasser. Om prana, vår livskraft som vi behöver andas in och fylla på vår kropp med. Om att minsta beståndsdel inom oss är energi. Om att vi är energi! Och vad gör det egentligen om jag misslyckas eller inte räcker till? När varken min kropp, mina tankar eller mina känslor är jag. Jag är det där innersta, som alltid är komplett och som består igenom liv och död. Min själ finns kvar! Men någon gång kommer jag dö, så vad skulle jag behöva stressa upp mig över?

Och om att vi måste älska oss själva! Varje morgon som vi vaknar och ser oss i spegeln så är det inte ”Åh, nej, vem är det där!??!” som vi ska tänka. Utan vi ska tänka ”WOW! Jag älskar den där personen!” Om du inte älskar dig själv, hur ska du då kunna älska andra? Och du vet ju faktiskt inte om du får leva imorgon. Så lev som om du bara levde idag!

Du kan tänka dig att du är en person som åker taxi. Taxin symboliserar din kropp och taxichauffören är ditt sinne. Du kanske inte har den flashigaste BMWn utan tycker din taxi är värdelös. Din chaufför verkar dessutom vara full och åker helt slingrigt. Du sitter bara och tittar ut i bakrutan så mycket att du får ont i nacken. Alla dina bekymmer som du varit med om ser du där bak. Framåt ser du ingenting, för vindrutetorkarna är trasiga och det är alldeles smutsigt på rutan. Har du kanske glömt att underhålla och serva din bil? Tagit hand om din taxi, som faktiskt är din kropp. Känt att den duger, trots att det bara är en Skoda. För om du rensar upp i ditt sinne så kör chauffören plötsligt helt rakt på din väg. Du kan se goda framtidsutsikter i framrutan, men tittar istället ut genom sidrutan. Du ser det som händer precis nu. I varje ögonblick. Varför oroa sig för nästa korsning, när ditt sinne följer ditt hjärta och tar dig precis dit du ska.

Janesh pratade också om himsa. För att få ett liv fyllt av energi och glädje så kan vi inte ha för mycket av ”Himsa”, som betyder våld, i vårt liv. Varken våldsamma tankar, energi som vi stoppar i oss i form av mat eller våldsamma handlingar. Utan istället ska vi ha så mycket Ahimsa som möjligt. Icke-våld. Icke-våld i tankar, i det jag stoppar i mig och i mina handlingar som skapar min karma. Läs gärna mer om det dessa yogiska teorier och även om ayurveda (i valfri bok/hemsida). För det handlade också mycket om den indiske läran om livet, ayurveda. Läran om hur vi bör anpassa vårt liv utifrån vår dosha, utifrån vår kroppskonstitution. Utifrån vad vi behöver.

Ja, jag skulle kunna fortsätta så länge med det här. Det blev ett ovanligt långt blogginlägg. Men vad gör väl det?

Idag är jag helt slut, by the way. Så mycket olika saker att tänka på igår och tiden innan. Så mycket roligt. Anspänning. Förväntan. Kärlek. Min dosha är pitta – elden. Och det som pitta-dominanta mest ska tänka på är måttlighet. Ska försöka göra det till nästa gång. (Kanske behöver jag inte hålla TVÅ yogapass samma dag som något annat stort händer….) Men jag kommer vara tacksam när jag vaknar upp imorgon för att jag får vara med ännu en dag. En ny dag i mitt liv!

Du som var där: TUSEN TACK för att du kom! ♡ Och du, vad tar du med dig från föreläsningen? Tänk om vi kunde få samla era bästa erfarenheter från Janeshs föreläsning i kommentarsfältet nedan. Det har alltid varit lite av en bloggdröm att få en massa kloka kommentarer. Det hade varit något! Återigen, mitt varmaste tack! ♡

Grattis Marie och grattis till mig! Indien, here we come!

3 reaktioner till “Dagen efter Janesh”

  1. Helt fantastisk människa som var mycket inspirerande att lyssna till! För lyssnade det gjorde man – det var SÅ många viktiga saker som sades på ett ofta väldigt underhållande vis. Mycket nya tankar som väcktes, några som legat och slumrat och många som kändes igen bl a från dig Maja och andra yogalärare samt mina egna.

    Jag tog också till mig det som du redan nämnt (vakna och tänka WOW!, taxin, Ahimsa…). Det jag främst burit med mig har varit: GLÄDJE! Att ta vara på sin födslorätt att känna glädje och lycka varje dag, hela livet. Så idag har jag haft ett extra stort tålamod och lugn. Varit närvarande på riktigt och känt mig spralligare och gladare än vanligt.

    Ska definitivt se till att ta till mig utav de delar som passar mig när jag läser böckerna jag köpte och skapa en grund att förhoppningsvis bygga vidare på. Eller om jag tänker efter så har jag redan grunden så då är det bara att börja bygga då! ❤️🙏

    Gillad av 1 person

  2. WOW! Så sammanfattar jag kvällen. Är väl ganska ny vad det gäller yoga, första passet någonsin, var i januari och efter det har det bara väckt mer nyfikenhet och intresse. Föreläsningen med Janesh var underhållande, rolig och eftertänksam. Han pratar om djupet på ett balanserat underhållande sätt. Ordet WOW och dess innebörd, taxin, vi styr vårt liv och vi ska göra det med glädje! Det blev ännu mer konkret. Har tagit med mig mycket från föreläsningen, som jag sätter ihop med det jag får med mig från yogapassen med dig, Maja. Mycket nytt spännande som jag inte reflekterat så mycket över tidigare, men som jag gör nu. En riktigt må-bra feeling när jag åkte hem från museet igår! Väldigt glad att jag var med. Tack❤️

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: