Vårt chakrasystem – tredje ögat

Vad är egentligen intuition? Och hur kan vi stärka vår intuition och sinneskontroll? Här fortsätter serien om vårt chakrasystem. Läs om vad jag tidigare skrivit om chakran här.

det tredje ögat

Tredje ögat är vårt sjätte chakra, men också vårt sjätte sinne. Här finns vårt center för intuition, beläget mitt i pannan, mellan våra ögonbryn. Det är starkt kopplat till vår hypofys och vår hjärna.

Det tredje ögat är, förutom intuition, också förknippat med självobservation, sinneskontroll och visdom. Vi kan definiera intuition som förmågan att vara i kontakt med djupare nivåer av vår medvetenhet. Denna högre medvetenhet är intimt sammankopplad med ett förfinat och starkt nervsystem, som korrekt kan svara på de stimuli som våra sinnen utsätts för. Nästan allt vi tänker eller kommer i kontakt med påverkar vårt nervsystem. Om vi förändrar vår kost, våra mentala attityder och vanor kan vi långsamt också förändra vår medvetenhet till en högre nivå. Vi börjar fungera mer vaket och intuitivt. Det intuitiva sinnet har tillgång till en oändlig källa av information. Vår information kan sortera ut denna information och ge oss exakt det vi behöver, då vi behöver det. När vi lär oss lita till denna vägledning ger det livet en kvalité av flöde och minskat motstånd.

Med tredje ögat i balans så har vi god intuition och kan bemästra vårt sinne.

Vid obalans kan vi känna oss förvirrade, ospirituella och okänsliga. Vi upplever bara det materiella i tillvaron som verkligt och den andliga dimensionen avvisas.

Det tredje ögat utvecklas i första hand genom meditation, men det finns också många specifika yogaövningar för det. När vi fokuserar på vårt tredje öga, dvs sluter ögonen och blickar uppåt mot punkten mellan våra ögonbryn, så stärker vi också det sjätte chakrat. Att öka sin medvetenhet och utveckla sin intuition är viktiga mål inom yoga.

wp-image-2037923972jpg.jpg

3 reaktioner till “Vårt chakrasystem – tredje ögat”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: