Ska vi orka med det här tempot?

Är det egentligen meningen? Att allt bara ska snurra på i ett tempo värre än Formel 1? Är det verkligen så att vi bara förväntas hänga på all ny teknik och köpa alla nya prylar. Och alltid vara uppkopplade? Orkar våra hjärnor med det? 

Jag tror inte riktigt det. 

Jag tror inte våra hjärnor är gjorda för att klara av all input som den får i dagens samhälle. Alla intryck vi får under en halv dag sägs vara lika mycket som en person fick under en livstid i början av 1900-talet. Och för varje år så ökar takten stadigt. För att inte säga lavinartat. Inte konstigt att våra hjärnor säger stopp och brakar ihop.

Men jag tar ju i alla fall pauser, kanske du tycker. På lunchen tex, då scrollar jag igenom Facebook-flödet, kollar senaste nyheterna på någon tidnings webbsida och så läser jag mejlen. 

Men tyvärr. Enligt hjärnan är det där inte att vila. För hjärnan får ju inte koppla av då. Nej, den går på högvarv hela tiden. Och när vi kommer hem så blir vi projektledare hemma. Åtminstone så är det så för många kvinnor idag. Och det är också oroväckande många kvinnor som sjukskrivs för utmattningssyndrom. 

Så vad gör vi då? Drar ner på tempot? Lär oss att säga nej? Lovar att vara mindre aktiv i sociala medier för en stund? Kanske är det inte så lätt alla gånger. 

För mig är yogan det där andningshålet. Den egna tiden på dagen då jag bara går in i mig själv, lyssnar inåt och låter hjärnan koppla bort. Koppla bort alla jobbtankar, all matlagning, barnskrik och åtaganden. Och lyssnar inåt, som oss jag lyssnade på min bästa vän. 

När jag lär mig att lyssna på min kropp så är jag också mer medveten om kroppens signaler. Och jag kan enklare varva ner efter en fartfylld dag. Låta hjärnan vila från intryck. 

I mitt vanliga jobb så är tanken att jag ska kunna vara kreativ. Men hur ska jag kunna vara det om hjärnan behöver fokusera på en massa annat? För den delen av hjärnan som ska tänka kreativt sätter aldrig igång om en massa andra processer är igång. Så ibland mitt under en meditation eller en skogspromenad kan jag få en jättebra idé.

Hur ofta får din hjärna vila? Försök att ibland bara låta den göra det. Stressar vi så dör några celler i hjärnan. Men dessa kan byggas upp igen, bara hjärnan får vila. Så genom meditation reparerar vi vår hjärna. Vi rensar sinnet. 

Hitta ditt sätt att varva ner. För något behöver vi alla, var så säker! Ta hand om dig därute! ♡

3 reaktioner till “Ska vi orka med det här tempot?”

  1. Nej jag har under tiden som jag nu varit sjukskriven fö stress och uttmattningsyndrom funderat på hur jag ska läka. Mitt svar till just mig själv va många långa promenader å ibland satte jag mig bara på bryggan vid en strand å bara andades å njöt♡ Vi måste hitta vårt egen värde och vara rädda om oss om vi ska hålla! Hälsningar Karin Aronsson

    Gilla

    1. Hej Karin och stort tack för att du delar med dig! Ja verkligen, visst är det svårt! Men vi måste hitta oss själva och inse att det är vi som är viktigast i vårt liv. Att lära sig att lyssna inåt och inte bara köra på. Lycka till med allt! Varm kram Maja

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: