Hjälp mot pollenallergi

När vi andra tycker att den bästa av årstider är framför oss så finns det några som våndas inför allt det gröna. All pollen-, gräs- och övrig allergi kan verkligen inte vara lätt att ha. När man bara vill gå ut i solskenet så går kanske inte det pga alla partiklar i luften och på marken.

20170420_141944

Är du en av dem som lider av allergi så kan jag ändå glädja dig lite, för det finns nämligen lite enkla knep som du kan ta till.

Om du inte redan gör det, så börja med att övergå till näsandning. Det är verkligen ett av de enklaste men samtidigt ett av de mest effektfulla tipsen jag kan ge.

Att andas genom näsan ger dig en rad fördelar, som jag skrivit mer om här. Vad sägs om att det hjälper till att lugna inflammationen som faktiskt är i näsgångarna. Det vidgar näsgångarna och gör det lättare att andas.

En bra andningsövning som hjälper dig att rena dina näsgångar, som gör dig mer balanserad i kroppen och som kan hjälpa dig mot allergi är ”Basic breath series.” Den kan jag varmt rekommendera om det är så att du är lite täppt i näsan eller om du bara vill komma ner i varv, balansera dig och hämta upp ny energi.

Basic breath series (grundläggande andningsövning):

  • Sitt tex i lätt meditationsställning eller på en stol, så att du kan ha ryggen rak. Slut ögonen och fokusera på tredje ögat, punkten mellan dina ögonbryn.
  • Vila vänster hand på vänster knä, med tummen mot pekfingret och de andra fingrarna raka (sk Gyan Mudra). För upp höger hand mot näsan, med handflatan vänd mot vänster och fingrarna pekar uppåt. Pressa höger tumme mot höger näsborre, för att försiktigt blockera luften från att komma in. Börja andas långa, djupa andetag, in och ut genom vänster näsborre. Detta stimulerar ditt parasympatiska nervsystem, som ger kroppen lugn och ro. Fortsätt 3 minuter. För att avsluta: andas in och håll andan mjukt i 10 sekunder, andas ut och vila sittande en stund.
  • Vila nu istället höger hand på höger knä och för upp vänster hand, för att täppa till vänster näsborre. Andas långa djupa andetag in och ut genom höger näsborre under 3 minuter. Detta stimulerar ditt sympatiska nervsystem, som ger dig energi. Avsluta på samma sätt som i förra övningen.
  • Nu ska du alternera andningen istället. Vila vänster hand på vänster knä och för återigen upp höger hand mot näsan. Täpp till höger näsborre och ta ett djupt andetag in i vänster näsborre. Böj sedan handen som ett U och använd lillfingret och ringfingret till att täppa till vänster näsborre. Andas ut, långsamt, genom höger näsborre. Täpp sedan till höger näsborre med tummen och andas in. Fortsätt på detta sätt med alternerande andning under 3 minuter. Gör samma avslut som på förra övningen.
  • För nu istället upp vänster hand mot näsan och andas in genom höger näsborre, täpp till höger näsborre och andas ut genom vänster näsborre. Fortsätt 3 minuter och avsluta sedan på samma sätt.
  • Om du vet hur du andas eldandning, den lätta och mjuka puffande näsandningen så ska du nu sitta i Gyan Mudra och andas eldandning under 3 minuter. Om du inte gjort denna andningsteknik förut, eller om du är gravid eller har mens, så andas du istället långa djupa andetag. För avslut: Ta ett djupt andetag in, håll andan 10 sekunder, samtidigt som du känner hur energin cirkulerar runt i hela kroppen. Slappna sedan av i andetaget och låt det bara komma och gå som det vill under 3 minuter. Lägg märke till hur ditt sinne och dina känslor har förändrats.
  • Sitt sedan en stund och meditera, genom att tänka SAT när du andas in och NAM när du andas ut, alternativt att chanta SAT NAM högt.

En tanke på “Hjälp mot pollenallergi”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: