Är det verkligen så att brunast vinner? Är det inte den som dör först?

Oj, förlåt min lite väl magstarka rubrik. Men den här charterresan slogs jag av detta tydliga (svenska?) syndrom att man måste bli brun på sin utlandssemester. Är det bara jag som tycker att det är lite konstigt? Att vi turister ligger och pressar i solen, med våra, till en början, kritvita hudar. De flesta har ju behållit sin kropp inbäddad i kläder i flera månder. Men så plötsligt! Av med kläderna, så lite hud som möjligt ska täckas, så att den här bleka kroppen får lite färg. Och råkar du bränna dig så är det bara bra, för det betyder att du kommer bli brun (alla vet väl att rött övergår i brunt?). Inte att din hy reagerat på sol- och värmechocken. Det kan det nog inte betyda. För vad gör väl det om tio år? Ja, förutom kanske lite ökad cancerrisk.

Du kanske hävdar att alla bestämmer ju själva hur mycket de vill sola. Alldeles riktigt! Men har du varit på en utlandssemester så förväntas du komma hem med bränna. Punkt. 

Jag har allt som oftast behållit solhatten på under den här semestern. Och så har jag varit med barnen i skuggan så gott det går. Ser ni, jag börjar redan förklara varför jag inte är så brun. Som jag ju förväntas vara. Det syns knappt att jag varit på Teneriffa. Varför är det så egentligen? Att jag känner att jag vill förklara mig. Förklara varför jag går mot normen. För det vanligaste är ju att vi ligger vid poolen och pressar. Och på flyget hem myllrar det av röda näsor och bruna axlar. Bara för att kunna visas upp för kollegor och vänner. Inte minst i sociala medier. 

Men jag har bestämt mig för att ifrågasätta de normer som jag inte gillar eller förstår. Så nu struntar jag i den här outsagda regeln att brunast vinner. (Åtminstone är jag uppvuxen med dessa tankar!) Jag lovar dig att jag njutit av semester ändå. Oj, så jag har njutit. Ingen matlagning, handling, städning, diskning eller tvättning på en vecka. Har du barn så fattar du definitivt den lyxkänslan! 

Men nu är det skönt att vara hemma igen! Avslappnad och utvilad. Även om semester med tre barn är lite mindre avslappnande och utvilande och istället lite mer passande och pusslande. Och även om tidsomställning och lång resa med oregelbundna sovtider idag resulterar i svårnattade barn så mår jag strålande. 

P.S. Anta gärna min utmaning att ifrågasätta några normer, du med. Plötsligt inser man vad mycket konstigt vi håller på med! Bara för att vi alltid gjort så. Eller nån alltid gjort så. 

En tanke på “Är det verkligen så att brunast vinner? Är det inte den som dör först?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: