Att få in yoga som en ny vana

Hur lyckas man få en ny vana? Enligt yogisk tradition så tar det 40 dagar att ändra en vana. Det är därför som man säger att man ska göra samma sak under 40 dagar för att verkligen få till en förändring. Tex göra ett särskilt yogapass under 40 dagar för att förändra kroppens invanda mönster och få större nytta av yogans effekter. Men såklart är det bra för kroppen även om du inte gör det varje dag! 

Jag försöker göra yoga varje morgon. Men med tre barn mellan 2 och 8 år så är det såklart inte alltid det lättaste. Oftast är det någon som vaknar och vill ha uppmärksamhet mitt under mitt yogapass. Och ibland går det inte att göra helt som jag vill. Men jag tänker att det behöver inte bli perfekt. Bara det blir av. Ibland får jag kanske göra ett snabbt avslut. Ibland får jag kanske rulla ut mattan i vardagsrummet och göra färdigt bredvid barnen. Ibland blir det bara någon solhälsning i köket mellan varven att jag plockar fram frukost åt äldste sonen som äter hemma innan skolan. I morse fick jag klämma in mig i ett hörn i lekrummet med dottern sittandes på mig samtidigt som jag försökte göra färdigt Nahbi kriya, ett pass med en massa benlyft som jobbar på navelkraften (och verkligen känns i magen). För hon ville helt enkelt inte vara själv.

Så återigen handlar det till syvende och sist om hur jag förhåller mig till det. Jag har lärt mig att fokusera trots störningsmoment. Jag har lärt mig att acceptera att det duger bra. Det är tillräckligt bra. 

Så kanske ska du också prova på att yoga på morgonen? Jag lovar att det är världens bästa start på dagen! 

Så hur får man till det? Mitt bästa tips är att ha en plats avsedd för yoga. Lägg helst ut en yogamatta på ett ställe där du kan få vara i lugn och ro, gärna i sovrummet. Och bara bestäm dig för att göra det, helst kvällen innan. Och när du vaknar och känner dig så sjukt trött att någon  yoga kan det inte bli tal om idag. Då glider du ner från sängen och sätter dig på mattan. Bara sitt där en stund. Sedan kanske du börjar andas några långa djupa andetag. Gör några ryggflex. Eller något annat mjukt. Och sen är du igång. Då är det ju lika bra att fortsätta. Prova! Det kan du inte förlora något på! Anta utmaningen att sätta dig på yogamattan 40 morgnar i rad. Sedan har du skapat dig en ny fantastisk vana. Tänk från grå mus till färgsprakande enhörning. Vem vill inte känna den förändringen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: