En heldagsmeditation – vit tantra

I lördags var jag i Stockholm för en hel dags meditation, sk vit tantra. Det är en fin tradition inom kundaliniyoga då flera hundra människor samlas och mediterar tillsammans. 

Tantra betyder väv och vi sitter två och två väldigt tätt inpå varandra och mediterarar tillsammans. Ibland ska vi vara helt tysta och ibland ska vi sjunga mantran. Det beror helt på vilka meditationer som det blir. Den här gången blev det sex olika meditationer, med en paus emellan varje. Fem av dem var 62 minuter var. Den sista var ”bara” 31 minuter. 

Vi får instruktioner på hur vi ska sitta (oftast sitter vi med benen i kors, sk lätt meditationsställning) hur vi ska hålla händerna (tex knäppa ihop händerna med vår meditationspartner), hur vi ska ha ögonen (stängda eller titta på vår meditationspartner), om vi ska sitta tysta eller sjunga med i ett mantra och hur länge. 

Det här året var det alltså fem meditationer som varade 62 minuter var och en meditation som varade 31 minuter. Det betyder att vi ska försöka sitta på samma sätt i SEXTIOTVÅ MINUTER. Ganska sjukt när man tänker på det. Om man sitter på ett sätt som börjar kännas väldigt jobbigt efter tio minuter, då hinner man känna att man vill ge upp GANSKA många gånger innan det gått 52 minuter till. 

Så den stora frågan här är kanske: Varför gör man det här? Berättigad fråga. Men det ska jag säga, att det finns inget som får mitt sinne att bli så lätt och inget som får mina sinnen att så fullt förnimma allt runtomkring mig som detta. Det är som en dusch för insidan av din kropp. Duschar utsidan gör jag varje dag. Men här får insidan sin del. Sin rensning. 

Meditation i allmänhet är ju som en städning av ditt sinne. Men den här dagen är ungefär en vanlig meditation hundrafalt. 

Så jo, därför gör jag det. Fast det känns i kroppen. Och mitt nervsystem säger till mig ett antal gånger att detta går inte. Detta är inte möjligt, så nu slutar vi. Men då säger jag till nervsystemet, vänligt men bestämt, att jag förstår att det känns jobbigt, men just nu ska vi bara fortsätta. Och då kommer också mitt nervsystem komma ihåg detta, i vanliga vardagssituationer, att mycket mer går än man tror från början. På så sätt ökar mitt tålamod och jag blir mer stresstålig.

Men framförallt så blir allt så lätt inom mig efter den vita tantran. Jag tog en skogspromenad igår. Solen sken på mitt ansikte. Jag hörde varje fågel som kvittrade i skogen. Jag uppmärksammade ljudet från barnvagnens hjul som knarrade i snön eller plaskade i vattnet. I fjärran hördes bruset från stora vägen. Barrträden var så gröna. Så innerligt gröna. Och jag kände sådan lätthet. Det luktade skog och vår. 

Hemma igen så blev det extra påtagligt med mina öppna sinnen när barnen bråkade och gnällde. Jag kände mig känslig och hade ingen ork för dessa höga ljud och snabba svängningar. Men jag kände mig ändå stark. Lugn och trygg. Auran var stärkt. Sinnet var lugnt. En hel dags meditation hade gjort avtryck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: