Om att döma sig själv

Tänk om vi kunde sluta döma oss själva så hårt. Sluta tycka att vi inte duger. Att kroppen inte ser tillräckligt bra ut. Att vi inte lever upp till någon påhittad standard.

Tänk om vi istället kunde få känna att vi är helt okej precis som vi är. Få känna att det behövs ingen fasad för att duga. Det räcker med den jag är. 

Vem avgör egentligen om jag duger eller inte? Är det samhället? Föräldrarna? Partnern? Eller kanske jag själv? Oftast kan vi vara ganska snabba att själva bedöma huruvida det duger eller inte. Fastän ingen annan egentligen bryr sig om det. För vems skull går jag och drar in magen? För vems skull får jag ångest över att jag är några minuter sen? För vems skull känner jag mig dum om jag råkar säga något fel?

Tänk om det är vi själva som kan påverka allt detta. Bestämma över hur vi ska förhålla oss till oss själva. För kanske är det så att allt börjar inifrån? 

Om du sluter ögonen och tar ett djupt andetag in genom näsan. Fyll upp din mage med luft. Sedan dina lungor, ut i revbenens sidor och bak i ryggen. Ända upp i nyckelbenet fyller du upp luft. Ny livskraft, ny energi. Känn din egen inre kraft. Känn att du duger. Att det bara är du som kan påverka din egen inställning. Andas sedan långsamt ut. Först sänker sig bröstkorgen och sedan sjunker magen in. Håll andan ute. Känn att du andats ut smärta, ångest, dina dömande känslor. Acceptera dig själv, med allt vad det innebär. 

Tänk om allt börjar inifrån.

2 reaktioner till “Om att döma sig själv”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: