Måste man köpa en massa julklappar?

Varje år blir jag lika förvånad över den här julklappshetsen som verkar råda. Vad är det med konsumtionen som får oss att gå igång så mycket? För tydligen ska det handlas till höger och vänster. Till släktingar och vänner. Till barn och vuxna. Tar det aldrig slut, undrar jag?

En vanlig lugn lunchpromenad på stan förvandlas varje jul till någon slags klapphets. Och folk man pratar med har något flackande i blicken. ”Det är ju så mycket att fixa såhär inför jul…” 

Men såklart måste det inte vara såhär. Det beror ju helt på hur vi förhåller oss till det.

Och jag tänker att det såklart kan vara superhärligt att planera och förbereda. Att strosa runt i myllret på stan efter den där perfekta julklappen. Att träffa dem man håller kära och njuta av lite julledigt. 

Men också att man kan välja bort det som man inte vill vara en del av. Vi kan faktiskt göra ett aktivt val. Vill du inte träffa dina släktingar just på julafton så behöver du faktiskt inte det. Vill du inte bidra till all konsumtion så går det att säga stopp inför klapphetsen. Det är ditt eget val. 

Vi i vår familj gör så att det bara är barnen som får lite julklappar. Våra barn får en julklapp var från oss. Och så brukar de få något från våra föräldrar. Men helst inte för mycket. Det blir nästan för jobbigt med för mycket. De hinner knappt öppna ett paket förrän nästa slängs till dem. Vi vuxna brukar istället göra något som kallas för kinesisk julafton. Det är en jätterolig grej som går till så här:

– Alla som vill vara med köper en julklapp för max 100 kr.

– Samtliga julklappar läggs på bordet. 

– Alla får dra varsin lapp med ett nummer på. Den som får nummer 1 får börja.

– Den får välja ett paket och öppna det.

– Den som har nummer 2 får antingen välja ett inslaget paket, eller det öppna paketet som precis tagits.

– Sedan fortsätter det i sifferordning. Den som blir av med sitt öppnade paket får istället välja att ta ett inslaget paket eller något öppnat. Man får dock inte ta tillbaka sitt paket som nyss blivit taget ifrån en. 

– Man fortsätter ända tills alla fått ett varsitt öppnat paket. 

Det kräver inte så mycket av deltagarna. Du behöver bara köpa ett paket som inte är så dyrt. Även barnen kan vara med på detta och alla brukar uppskatta det lika mycket. Det här är såklart roligast om man är några stycken. Vi är ju runt 10-12 stycken och då passar det perfekt. Kan varmt rekommenderas!

Men glöm inte att våga känn efter hur du vill ha det. Glöm måsten. Det finns inga måsten. Bara gamla mönster. Som faktiskt kan brytas! Hitta ett sätt som gör att ni alla kan må bra och njuta av julen! 

PS. Vill du njuta ännu mer så håller jag härlig Annandagsyoga på Yogainstitutet. Det finns även yoga där under flera mellandagar. Kolla in utbudet här.

PS igen. Vill du köpa något uppskattat till någon, trots allt, så säljer jag fina presentkort… 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: