Vegetariskt på julbordet?

Finns det något som är så traditionsbundet som just julbordet? Det ska va sill, skinka, Janssons, prinskorv och köttbullar. Och så lax och ägghalvor. Möjligen lite rödkål. Men inte mycket mer vegetariskt. Och när man ber om vegetariskt så får man ersättningsprodukter, såsom sojakorv och vegbullar. Halvfabrikat och inte särskilt roligt. Det är som om restaurangerna glömt bort att de annars börjat tagit in mer vegetariska rätter på menyerna. Är det julbord så ska det liksom vara det vanliga. Ingen vågar gå utanför boxen.

Åtminstone har det varit så på de julborden jag besökt i år. Du kanske har en annan erfarenhet?  Hurra, i så fall!

Men på julborden som vi själva lagar så finns ju faktiskt inga sådana oskrivna lagar om traditionsbundenhet. Eller? I de flesta matlagningstidningar finns flera vegetariska recept och även butikerna pushar mycket för gröna alternativ. Men hur mycket vegetariskt blir det egentligen på julbordet? Eller snarare, hur mycket mindre kött blir det?

Eftersom jag inte äter kött, det är hemma hos oss som vi firar julafton och vi har knytis så blir det ganska mycket vegetariskt hos oss. Förra året blev det bl.a. senapsgräddiga brysselkål, rödkålssallad, kantarellomelett, rotfruktsgratäng, rödbetssallad och sirapsfräst grönkål. Vegetariskt med en julig twist med andra ord.

julbord

I år blir det säkerligen något liknande. Kanske även ungstekt rotselleri, istället för skinka. Vad har du för favorit på julbordet? Antar du utmaningen att fylla på med mer vegetariskt och att då även ta bort något med kött i? Det kan ju lätt bli ett överflöd av allt annars, om man bara lägger till. Och kom ihåg att inte göra något som inte äts upp.

För visst kan vi smälla på med all möjlig sorts julmat. Men glöm inte att njuta! Och att inte stressa upp dig över maten. Mat ska vara en njutning!

Och kanske kan ditt överflöd (det är alltid ett överflöd om man jämför mot de som har det sämre) kompenseras genom att du skänker pengar till välgörande ändamål, istället för att köpa det där dyra köttet. Så glädjer du både djuren, miljön och någon annan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: