Mungbönsgryta rensar kroppen

Ibland äter man lite sämre mat under semestern. I alla fall om man är på resa. När jag var i Danmark nyss så åt vi ute väldigt ofta och jag blev då varse hur lite vegetarisk mat det finns där. De ligger helt klart efter Sverige vad gäller den utvecklingen. Eftersom jag ibland kan äta fisk så fick det oftast bli panerad spätta och pommes eller vegetarisk pizza. Legoland är ingen direkt dröm för en vegetarian. Det blir inte jättekul efter en vecka.

När jag kom hem så kände jag ett väldigt behov efter att rena kroppen. Få bort lite onödiga gifter och börja ge kroppen något som får den att må bra istället. Jag har alltid tänkt att detox inte är något för mig. Men i samband med yogalärarutbildningen som jag går så har jag blivit mer medveten om hur kroppen verkligen tar upp allt som vi stoppar i oss och jag har börjat tänka till lite mer.

Hur bra är friterad mat i stora mängder, till exempel? Nä, min kropp behöver nåt vettigare såhär efter en veckas onyttigheter. Så jag gjorde en stor sats mungbönsgryta. En sån som räcker hela veckan. Det är inte jättekul att äta samma mat varje dag en hel vecka. Men om man varierar grönsakerna till så går det bra. Och så kan jag tänka på hur bra det är för kroppen, så känns det ännu bättre.

Mungbönsgryta äts traditionsenligt inom yogan för att rena kroppen eller vid sjukdom. Helst ska man bara äta det, tillsammans med koka grönsaker och inte så mycket annat under en vecka i sträck. Eller gärna under 40 dagar om du vill köra hardcore. Jag tar det inte riktigt så hårt, utan äter även annat under dagarna. Men det känns ändå bra i både mage och kropp. Testa den du också, den är riktigt god! (I alla fall de första dagarna…)

Recept på mungbönsgryta:

Koka 2.5 dl mungbönor enligt instruktioner på förpackningen. (Behöver sköljas och förvällas först.) Koka även 2.5 dl ris i dubbelt så mycket vatten. Stäng av både bönor och ris när 10 minuter återstår av koktiden.

Hacka två gula lökar, 8 vitlöksklyftor och några cm färsk ingefära. Fräs det i lite olja och tillsätt följande kryddor: 1 msk garam masala, 2 tsk gurkmeja, ½ msk salt, ½ tsk svartpeppar, 1 tsk malen kardemumma och 1 tsk chilipeppar. Låt det gotta ihop sig och tillsätt sedan riset och mungbönorna. Koka på svag värme en stund tills det känns färdigt. Njut tillsammans med grönsaker, turkisk yoghurt och lite soja.

Yogisk gryta är lättsmält och näringsrikt och det innehåller ordentligt med protein. Lök renar blodet, ger energi och stimulerar matsmältningen. Vitlök fungerar som en naturlig antibiotika och hjälper kroppen att bekämpa bakterier och virus. Ingefära stärker nervsystemet, lindrar symptom, stimulerar matsmältningen och hjälper mot förkylning. Det är också bra mot mens- och ryggsmärtor. Gurkmeja är bra för huden, slemhinnorna och lederna. Svartpeppar renar blodet, stimulerar matsmältningen och driver ur gaser ur magen. Chilifrukter innehåller mycket C-vitamin, A-vitamin och är bra för blodcirkulationen och matsmältningen.

wp-image-2045375860jpg.jpg

Här har jag gjort en stuvning till, då jag har fräst ihop lite lök, zucchini och grönkål, hällt på en skvätt grädde, lite sirap och flingsalt. Det får en söt smak som passar utmärkt till grytan, tillsammans med kokta morötter. Annars är det väldigt gott med kokta rödbetor och en grönsallad till. (Se gärna mitt recept på hur du stuvar rödbetsblasten här.) Prova dig fram för din favorit.Receptet ovan räcker för 4-6 portioner. Perfekt att laga på söndag för hela veckans matlådor alltså! 🙂

3 reaktioner till “Mungbönsgryta rensar kroppen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: