Ett yogapass för att öppna upp hjärtat för kärleksfullhet 

Igår i Stadsträdgården gjorde jag ett härligt pass som öppnar upp hjärtat för kärleksfullhet och omtanke. Det hjälper dig att släppa onödiga tankar och känslor för att istället kunna vara mer närvarande och inkännande av hur just du känner. Passet har en lugnande effekt och gör så att du känner dig lugn ända in i själen en lång tid efteråt.

Vill du prova göra passet så kommer här ett försök till förklaring av vad vi gjorde. Såklart upplevs detta bäst i en grupp där allas energier ger dig extra mycket effekt av passet.

◇ Vi började med att ligga ner och landa i oss själv. Oftast har vi så mycket intryck från dagen att det kan behövas en stunds långsam och djup andning innan vi kan börja. Kanske kommer du från en stressad situation och är uppe i varv. Då behöver sinnet stillas av att bara fokusera på att andas långa djupa andetag.

◇ Sedan satte vi oss upp i lätt meditationsställning för att tona in.

◇ Jag brukar alltid starta med några uppvärmningsövningar för att mjuka upp kroppen ordentligt. Vi gjorde samtliga fyra övningar i lätt meditationsställning:
– suficirklar (cirkulera med överkroppen)
– ryggflex (ta tag om din främre ankel, andas in samtidigt som du pressar bröstet uppåt/framåt och andas ut när du krummar ryggen bakåt)
– ryggvridningar  (sätt händerna på axlarna med tummarna bakåt och andas in när du vrider överkroppen åt vänster och andas ut när du vrider åt höger)
– nackrullningar (gör stor cirklar med huvudet för att mjuka upp nacken)

◇ Sedan gjorde vi själva kriyan, alltså yogapasset. Det hittar du bl.a. här. Till övningen då vi mediterade till Sa Ta Na Ma (när tummen mötte pekfinger, långfinger, ringfinger och lillfinger) så spelade jag Mirabai Ceiba med Sa Ta Na Ma.

◇ Sedan var det dags för den långa vilan. Då gjorde jag en guidad avslappning och sedan fick alla gå djupt in i vilan. Det kom några mjuka regndroppar över oss under vilan, men det var mest bara skönt sommarregn.

◇ Eftersom vi under kriyan öppnat upp våra hjärtan för kärleksfullhet så tyckte jag att det passade så bra att ge lite kärlek till den viktigaste personen i vårt liv. Nämligen oss själva. För visst måste du älska dig själv för att kunna älska någon annan? Vi avslutade därför med Guru Ram Das meditation. Då sitter man i lätt meditationsställning och sätter vänster hand över bröstkorgen och höger hand ovanpå vänster hand. Sedan sänder man sig själv kärlek och acceptans genom att sjunga med i meditationen. Jag spelade Ajeet Kaur, för jag tycker att det är en fantastisk version av Guru Ram Das. När vi började sjunga så skingrade sig de mörka molnen och solen tittade fram, en magisk känsla.

◇ Efter meditationen är det dags att tona ut. Vi tackar oss själva för den tiden vi gett oss. Och vi påminner oss om att vi inte är våra tankar, våra känslor eller våra kroppar. Vi är det som är sant, evigt och alltigenom komplett.

Sat Nam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: