Ungsrostade primörer med stjälkstuvning

Idag gjorde jag en smarrig rätt som jag tänkte tipsa om. Jag sköljde och delade några rödbetor, färska lökar, sötpotatis, blomkål och tomater. Detta la jag på en plåt, tillsammans med halloumi. Ringla över lite olja, salta och peppra. Och riv över en massa färska örter. 

Detta fick bakas i ugnen en stund. Under tiden gjorde jag en stuvning på blasten från rödbetorna och löken. Det är ju jättesmart att försöka använda så mycket som möjligt av grönsakerna. Så att man ska slippa slänga matrester. Även om det är skal. Jag köper alltid ekologiska grönsaker och brukar inte skala bort det som går att äta. För mycket går ju faktiskt att äta. Visste du att det nyttigaste på moroten sitter precis under skalet. Så om man skalar moroten så tar man faktiskt bort det allra nyttigaste. Detsamma gäller på fler grönsaker. Det finns också en massa näring i blasten. Och den mesta blasten går ju att äta. Lite som spenat, kan man tänka. Men mer miljöeffektivt, tycker jag.

Jag hackade även lite gul lök och fräste alltsammans några minuter. Sedan tillsatte jag salt, ca en dl grädde och en skvätt honung. Och vips har man fått en enkel, billig och hemskt god stuvning. 

Jag gjorde även en enkel vitkålssallad, med rödlök, tomat och färska örter. Det blir en fin kontrast mot det varma och mjuka. Den salta halloumin mot den lite söta stuvningen. Kontrasterna är härliga! Och färgerna underbara! Smaklig måltid!

En tanke på “Ungsrostade primörer med stjälkstuvning”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: