Vårt chakrasystem – Rotchakrat

Rotchakrat

Det som räknas som vårt första chakra är beläget längst ner på ryggraden, i perineum, eller mellangården som det också kallas. Här har vi kopplingen ner mot marken och jordens mitt. Därför är det inte av en slump som vårt rotchakrat just gör oss jordade och rotade.

Från rotchakrat utgår våra basala behov som törst, hunger, trygghet och värme. För att vi inte bara ska överleva, utan också få kraft till att intressera oss för andra och annat som gör livet värdefullt, så måste först dessa behov tillfredsställas.

När vi har balans i vårt rotchakra så är vi känslomässigt närvarande i vår fysiska kropp. Vi har förmåga att vara här och nu. Vi kan tydligt känna vår andning och hur vårt hjärta slår. Grundade och trygga. Att ha en bra relation till sin kropp och tänka på sin hälsa.

Det kan vara svårt att slappna av ordentligt om vi inte har balans i vårt rotchakra. Det kan kännas hotfullt att uppleva och visa vår sårbarhet för andra. Men det är också vanligt att vi vid obalans kan koppla olika symptom till kroppen. Om vi är nedstämda eller känner oro så kan det visa sig som huvudvärk eller ständigt sug efter mat. Kroppen signalerar och försöker förmedla att den inte är nöjd och om vi inte lyssnar så skickar den bara starkare signaler om att något är fel.

Du kan stimulera ditt rotchakra genom att ta en promenad ute i naturen och bara känna kontakten med dina fötter mot marken. Känn doften från granen, vinden som leker med ditt hår, solen som värmer din rygg. Det finns studier som visar att en promenad i skogen är lika effektivt som tabletter vid lätta depressioner.

Det finns såklart också vissa yogaövningar som stärker vårt rotchakra. Sat Kriya ökar och integrerar energiflödet från våra tre nedre chakran och det balanserar oss mentalt. Det är genom våra tre nedre chakran som vi lär känna oss själva. Vår identitet blir tydlig och vi ser våra egenskaper och talanger som gör oss till unika individer. Sat Kriya gör oss fysiskt starka genom att hjärtat stärks av det rytmiska pumpandet av naveln. Men även grodan, kråkan och ryggflex är bra övningar för att stärka vårt rotchakra.

”If the roots aren’t deep, the tree can’t stand the weather.” (Yogi Bhajan)

Det här är en del i min serie om vårt chakrasystem. En introduktion till vad våra chakran är hittar du här. Fler delar i vårt chakrasystem skriver jag om här.

En tanke på “Vårt chakrasystem – Rotchakrat”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: