Våra chakran – introduktion

Inom yogan pratar vi om att det finns åtta energicentra i kroppen, som påverkar oss på olika sätt. När ett sådant, så kallat chakra, inte fungerar så blir det en sorts obalans och genom att yoga så kan vi stärka våra olika chakran. Jag tänkte försöka förklara mer om dessa chakran, som är en så stor del av oss människor.

Vad är ett chakra?

I kroppen har vi massor av körtlar som på vissa ställen samlas flertalet i grupper och bildar små ansamlingar av körtelcentran. Där finns en massa energier samlade och nära dessa centran hittar vi våra chakran. Inom just kundaliniyogan så pratar vi om åtta olika chakran, som finns representerade på åtta olika ställen i kroppen.

Hur kan våra chakran påverka oss?

Varje chakra relaterar till olika kroppsdelar, körtlar och nervsystem. De relaterar också till mentala och känslomässiga egenskaper samt till vår grad av andlig utveckling och medvetenhet. Energin från våra chakran överförs kontinuerligt till vår kropp och stärker nerver och körtlar. Genom detta flöde av energi mellan chakrana och kroppen får vi kraft att läka och hela oss själva.

De allra flesta människor domineras av ett chakra. Det påverkar personens tankar och beteende. När man har fastnat i ett chakra uppkommer samma typ av problem tills man har lärt sig att hantera detta område och kan gå vidare. Genom yoga kan man rikta sin energi mot ett specifikt chakra och det för obalansen upp till ytan och gör den lättare att förändra.

För att uppnå ett högre medvetandetillstånd måste man först ha integrerat de lägre chakrornas egenskaper. Det är viktigt att ha en stabil grund och kunna hantera vardagens utmaningar innan man utvecklar sin över chakran. Alla chakran hänger dock samman och för att uppnå balans och harmoni bör man stärka hela chakrasystemet.

chakrasystemet

Vilka chakran finns?

Det första chakrat: rotchakrat, är placerat längst ner på ryggraden, i perineum (eller mellangården, området mellan anus och könsorganet). Det står för trygghet, acceptans, tillit och livsvilja.

Det andra chakrat: sexualchakrat, är placerat vid könsorganet och det kännetecknas av glädje, kreativitet och sexualitet.

Det tredje chakrat: navelchakrat, ligger en bit under själva naveln. Det står för kraft, vilja och engagemang.

Det fjärde chakrat: hjärtchakrat, finns mitt på bröstkorgen. Här finns kärlek, medkänsla och tillåtande attityd.

Det femte chakrat: halschakrat, är mitt i halsen. Halschakrat representerar sanning, kommunikation och vibration.

Det sjätte chakrat: pannchakrat, eller det tredje ögat, är beläget mellan våra ögonbryn. Det hanterar vår intuition, skapar fokus och klarhet.

Det sjunde chakrat: hjässchakrat, finns på toppen av vårt huvud. Det kännetecknas av insikt, förening och frid.

Det åttonde chakrat: auran, är vårt elektromagnetiska fält runtomkring oss. Det står för beskydd, utstrålning och närvaro.

Det här är en serie om våra chakran. En gång i veckan kommer jag ge dig en massa spännande, onödigt och användbart om veckans chakra. Så håll utkik efter veckans text om rotchakrat. Chakrat som är grunden till allt, kan man säga. Där vi hämtar kraft och stabilitet från jorden.

5 reaktioner till “Våra chakran – introduktion”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: