Att våga ta betalt

Alla som startat nåt eget tror jag nån gång ställt sig frågan om de verkligen ska ta betalt. Det kanske gäller något de brinner för eller något de själva byggt upp. Ett intresse som växt sig större. Och som plötsligt ska börja hjälpa till med försörjningen. Som ska inbringa de där pengarna så att sysslan ska kunna fortsätta och livet ska kunna gå runt.

Oftast är det svårare att beräkna betalningen när det handlar om tjänster. När det inte är rena fysiska produkter som ju är lite enklare att sätta ett pris på. Men med tjänster blir det svårt. Inte ska väl jag ta betalt? Kanske är det mina släktingar, vänner och bekanta som först nyttjar dessa tjänster.

För tex hantverkare så kan ju gränsdragningen vara svår för när man ska ta betalt. Av en släkting? En kompis? En som man känner lite ytligt?

Det här är ju också något jag kommit i kontakt med när det gäller yogan. Och lite såhär tänker jag:

– Skulle jag inte ta betalt så skulle det signalera att jag inte kan min sak. Att det inte är någon kvalitet på mina pass.

– För att jag ska kunna hålla kurser så behöver jag köpa in vissa attribut. Tex filtar, mattor och ljus. Jag behöver också kopiera upp passen på papper och kanske ska jag bjuda på te eller smoothies.

– För att den som kommer på passet ska få nåt av mig så behöver den också ge mig nåt. Alltså, om den vill ha en skön upplevelse och känna att yoga gav dem nåt, så ska det faktiskt kosta lite pengar.

Så om jag bestämt mig för att ta betalt, var ska jag lägga nivån? Tar jag för mycket betalt så avskräcker jag nog många. Tar jag för lite så kan det ju också nästan avskräcka. Det var det där med kvalitet, nu igen. ”Nä, hon kan nog inte sin grej.” Och så behöver man ju kunna betala för sina utgifter.

Så det gäller att hitta en rimlig nivå. Kanske ganska rabatterat innan jag är certifierad kundaliniyogalärare och sedan på en lite högre nivå när jag är färdig.

Yoga Bhajan, som tog kundaliniyogan till väst, sa alltid att man kan börja lära ut direkt som man har lärt sig lite om yogan. Man ska börja direkt. Och det är också då som man lär sig som bäst. Genom att lära ut och själv praktisera. Och skulle jag inte ta betalt alls så skulle jag inte kunna hålla på att ordna med kurser. Och det är ju det jag vill.

Sen är det såklart skillnad om man håller i ett pass och skänker intäkterna till välgörande ändamål. Eller håller prova-på-yoga för någon som inte kan betala, tex på en skola. Eller bara håller det för sina vänner eller sin familj.

Hur ställer du dig till detta med att ta betalt för tjänster? Någon mer än jag som uppfattar det som svårt? Eller som kanske inte tycker att man ska ta betalt?
image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: