Yogalärarutbildning igen

När jag berättar för någon att jag går en yogalärarutbildning så blir de alltid lite förvånade när jag säger att den håller på ett helt år. ”Hur svårt kan det va egentligen?” tänker de nog. Och tänker man att jag bara ska kunna lära ut lite rörelser, så låter det såklart långt med ett år. Men det är ju så mycket mer än så. Det här är ett axplock av vad kursen innehåller:

  • Yogisk historik  och filosofi
  • Forskning på yoga
  • Fysiologi och anatomi. Både yogisk och västerländsk.
  • Andningstekniker
  • Yogisk livsstil med sunda matvanor, örter och matens påverkan.
  • Yoga för olika åldrar och humanologi
  • Meditation och mindfulness
  • Mantrasånger
  • Förberedelse för yogaklass, med pedagogik, etisk kod, rollen som lärare, ansvar som lärare.

Under året är det totalt åtta träffar och vi har hittills genomfört fyra utav dem. Senast i helgen var vi på Ängsbacka (onsdag kväll till söndag kväll), som är en kursgård några mil norr om Karlstad. Ängsbacka, en fantastisk plats på jorden.

Jag kan utan tvekan säga att den här kursen är en av de bästa sakerna jag gjort i mitt liv. Näst efter att föda barn. För så mycket som jag lär mig om yoga. Men framförallt om mig själv. Jag lär mig att se vem jag verkligen är innerst inne. Även om jag trodde att jag visste det redan. Men nu finns en annan djuphet och en annan förståelse. En förståelse för att allt är okej. Jag är okej. Det är okej. Allt är precis som det ska vara. Och hela gruppen finns där för varandra. Vi har skrattat tillsammans. Gråtit tillsammans. Öppnat oss för varandra och stöttat varandra.

Nu är det långa fyra månader tills vi ses nästa gång. Och tills dess har vi i läxa att undervisa minst åtta pass. Att göra yoga på egen hand, samma pass minst 40 dagar i rad. Och lite läs- och skrivuppgifter. Men allt känns bara roligt. Och spännande. Yogan är liksom här för att stanna i mitt liv.

Det har börjat bra. Jag har gått upp före alla andra här hemma på morgonen (och tro mig, det blir ganska tidigt) för att göra en timmes yoga. Så hade jag tänkt fortsätta. Inte bara i 40 dagar. Jag hoppas att den här härliga energin håller i sig länge till. Annars får jag höra av mig till någon av mina kurskamrater för att få lite pepp. Eller för att få lite medhåll om att det faktiskt är lite jobbigt att ändra en vana. För gruppen finns där. Och min härliga yogaresa fortsätter. Följ gärna med, om du vill!

Ängsbacka maj med Sada sat

 

En tanke på “Yogalärarutbildning igen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: