Om att orka med sina barn

Ibland får jag frågan hur jag kan orka med tre barn. Och det är ju absolut en berättigad fråga. För det skulle kunna vara hur jobbigt som helst. Med vakennätter, alltid någon som är gnällig, alltid någon som behöver hjälp med något, syskonbråk, trotsåldrar, fotbollsträningar och ett konstant ropande av -Maaaammaaaaaaa!

Men jag väljer att inte se det så. Det är inte så mycket hur man har det, utan hur man tar det, tycker jag. Och nu tänker jag säga det: yogan hjälper mig att ta det bra! Yogan ger mig ett otroligt tålamod, den hjälper mig att inte hetsa upp mig över småsaker och den ger mig en inre trygghet om att det är lugnt. Det ordnar sig och allt är som det ska vara.

Så vad är det då som ger mig detta extra tålamod? Det är inget hokuspokus. Det är fysik. Låt mig förklara!

Det är många övningar i kundaliniyoga som bygger upp vår inre styrka och ökar vår uthållighet. Vi gör oftast en övning under några minuter och det kan kännas väldigt jobbigt att tex hålla armarna sträckta rakt uppåt under tre minuter. Vårt nervsystem säger åt vår kropp att ta ner armarna. Men då är det viktigt att hålla ut tills övningen är klar. För då lär vi nervsystemet att vi kan klara av jobbiga situationer. De känslor som kan uppstå när vi sitter där med armarna uppsträckta är samma känslor som hindrar oss från att utvecklas inom andra områden av livet. Och om vi klarar av att hålla ut så blir det lättare att klara andra utmaningar som vi ställs inför i livet och vardagen. Så när jag hjälper min fem-åring med skosnörena, samtidigt som sju-åringen hysteriskt skriker något från trädgården och min ett-åring själv klättrat upp i soffan, så behöver inte stresspåslaget bli lika högt om jag yogat.

Genom att träna kundaliniyoga så tar vi kontroll över stressen i vårt liv. Det går inte för kroppen att vara stressad samtidigt som vi andas långa djupa andetag. Och genom att vi djupandas lugnar våra tankar och känslor ner sig samtidigt som kroppen slappnar av. Om man regelbundet tränar kundaliniyoga så får man ett starkare nervsystem och kan hantera stressade situationer bättre.

Förutom att stärka nervsystemet så stimulerar vi även vårt körtelsystem när vi tränar kundaliniyoga. Ta bara som exempel när vi utför en övning. Oftast ska vi då ha slutna ögon, med fokus på vårt tredje öga, som är en punkt mellan våra ögonbryn. När vi fäster blicken där så stimuleras hypofysen, som är kroppens viktigaste körtel och som sitter i hjärnan bakom ögonen. Att stimulera och stärka körtelsystemet gör bl.a. att vi förebygger sjukdomar och förbättrar vårt immunförsvar.

När vi gör kundaliniyoga så växlar vi mycket mellan ansträngning och vila. Det är vanligt att vi tror att det är ansträngningen som ger oss mest. Att det är då som kroppen byggs upp. Men egentligen är det i vilan som kroppen kan ta åt sig allt som hänt under ansträngningen. Och vilar vi inte ordentligt i ett yogapass så kan inte kroppen tillgodogöra sig allt. Det är alltså när vi tar dessa långa djupa andetag som kroppen jobbar på riktigt. Och att öva på att snabbt kunna gå ner i varv är något som vi har väldigt mycket nytta av i vardagen också. T.ex. när pulsen ökar för att min ett-åring vägrar få på sig overallen och vi redan är sena till något. Då kan jag lura kroppen att allt är okej, genom att andas lugnt och på så sätt stressar jag inte upp mig. Det gör hela påklädningsprocessen mycket smidigare, oftast.

Så yogan hjälper oss alltså att reducera stress samt att bättre hantera stressade och jobbiga situationer. Den gör oss också mindre sjuka och mer avslappnade och lugna.

Men om det är såhär. Hur kommer det sig då att inte alla gör yoga? Ja, det är en väldigt bra fråga. Kanske vet man inte om det. Eller så tror man inte på det.

Men jag lovar att det hjälpt mig otroligt mycket. Jag känner mig som en mycket bättre mamma nuförtiden, sedan jag började med yogan. Jag har mer ork, bättre tålamod och ett större lugn. Det har till och med flertalet i min omgivning märkt.

Och nu har jag inte ens nämnt hur många allvarliga sjukdomar vi kan förebygga med hjälp av kundaliniyoga. Så är det något jag rekommenderar, så är det att yoga. För dig själv och för din omgivnings skull. Alla tjänar på att må bra! Och självklart är det inte bara om du har tre småbarn som yoga gör skillnad. Alla har vi väl vardagssituationer som kan göra oss frustrerade, irriterade eller upprörda. Och dessa situationer kommer antagligen inte försvinna. Men din inställning till situationerna kommer säkerligen förändras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: