Yoga utan att yoga

Funkar det? Det beror ju på vad du lägger in i ordet yoga. För mig är yoga så mycket mer än bara några rörelser och positioner. För mig är det ett sätt att leva. Att vara medveten. Tacksam. Att tänka på sin andning och att lyssna på skön meditativ musik. Äta yogiskt och leva yogiskt.

Såklart behöver man inte göra allt detta. Men många av dessa saker brukar kunna komma av sig själv när man börjar utöva själva praktiserandet av yoga.

Och för att må bra så vill jag gärna få in lite yoga varje dag. Men för mig, med tre små barn, så är det just nu svårt att hinna göra en timmes yogapass varje dag. Men jag kanske kan göra en kort andningsövning på eftermiddagen när jag känner att energin börjar sina. Eller några uppmjukande övningar på morgonen. Eller dansa loss med mina barn till mantramusik efter middagen. Eller en väldigt nyttig sak: karmayoga, när vi gör en god gärning för någon annan utan att bli belönade på något sätt själva. Eller som i lördags. När jag kände mig som en tjatig tant efter några timmar själv med gnälliga barn så tog jag mig ut i skogen på en joggingrunda. Helt själv. Bara det är meditativt, om man ständigt brukar vara omgiven av barn. Men under hela tiden jag sprang så lät jag Mul Mantra ljuda i mitt huvud. Jag kände nämligen att jag behövde rensa hjärnan, känna lite mer tacksamhet och även få pusha min kropp lite. Har du aldrig hört Mul Mantra så kan jag verkligen tipsa om den. Finns med olika artister, så hitta din egen favorit på tex Spotify.

Så den här gången blev löprundan nåt mer än bara springing. Hade jag inte tillräckligt med tid för ett yogapass så fick det istället bli en springmeditation. Gick ju lika bra, det med. Och jag kände mig väldigt rensad när jag kom hem, 40 minuter senare. Lite som en ny människa. Och det kan vi ju alla känna att vi behöver ibland. Hur brukar du bäst rensa skallen?

Dagens yoga gjorde jag i morse, innan någon annan i familjen vaknat. Testa du också, att göra lite yoga på morgonen. Det är den absolut bästa starten på dagen som man kan få! Antingen kan du göra några solhälsningar. Eller så kan jag tipsa om vad jag ofta brukar börja dagen med: (Tar 20-35 minuter, lite beroende på hur länge du gör varje övning, men gör varje övning minst 1-3 minuter.)

– Tona in, som vi alltid gör inom kundaliniyogan. Jag skriver mer om intoningen på torsdag!

– Sköna uppvärmningsövningar: #Suficirklar (Sitt med benen i kors och händerna på knäna. Gör cirklar med överkroppen, till höger och till vänster, någon minut per varv.) #Ryggflex (Sitt kvar och börja flexa ryggraden fram och bak genom att sträcka upp och fram bröstet och sedan kuta ryggen.) #Ryggvridningar (Sätt händerna på axlarna, med tummarna bak och de andra fingrarna framåt och börja sedan vrida överkroppen åt vänster och sedan höger.) #Nackrullningar (Rulla försiktigt nacken så att du låtsas måla en boll med näsan i luften framför dig.)

– Gör en Sat Kriya några minuter, så att du verkligen får igång energiflödet i kroppen och stärker din inre, så viktiga muskulatur. Det ger dig en massa energi även i vardagen. (Har du aldrig gjort sat kriya så fråga ej kundaliniyogalärare eller googla.)

– Vila på rygg minst lika länge som du gjorde sat kriyan.

– Tona ut. Det kommer jag också skriva om på torsdag. Så håll utkik då!

Ja, det där var bara lite inspiration kring hur du kan börja dagen på ett fint sätt. Annars går det som sagt strålande att yoga utan att göra yoga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: