Är yoga en religion?

Efter de senaste dagarnas diskussioner kring om yoga är en religion eller inte så känner jag att jag vill ge min syn på saken. Den här mediala diskussionen började egentligen när en skola i Värnamo skulle ha yoga på schemat och några föräldrar gick då i taket. De ville inte att deras barn skulle vara med i något som de inte riktigt visste vad det var eller kunde framkalla. Citaten nedan är tagna ur Värnamo Nyheter. Linda Olsson är en av föräldrarna som stoppade yogan.

– Många tror att yoga är ett sätt att stärka balansen och rörelseförmågan, men det är mer än så. Yoga används av buddhisterna som en meditationsform. Vi vet inte vad det kan öppna upp för, säger Linda Olsson. 

Min reflektion: Det kan öppna upp för självkännedom, tillit och acceptans till sig själv och i förlängningen även kärlek till sig själv. Jag tror att det är där man måste börja för att kunna älska andra.

– Man måste gå till botten med det och se vad det härstammar ifrån. Det handlar inte om den enskilda lärarens motiv, rörelse och avslappning är bra. Det handlar om vad man kan riskera med att införa det i skolan.

Min reflektion: Man riskerar att barnen blir tryggare i sig själva, att de blir bättre på att varva ner och slappna av.

Yoga är till exempel ett sätt att dö bort från sig själv och man måste fråga sig om det är vad man vill uppnå, säger Linda Olsson.

Min reflektion: Snarare så hittar man sig själv.

Så mitt svar på rubriken: Nej, yoga är ingen religion. Det är väl inte bara religion som har monopol på andlighet. Yoga är helt obunden från någon religion eller politik. Här kan alla samlas, oavsett tro eller kultur. Den enda tron vi vill att man ska ha, är tron på sig själv. Tron på sin egen kraft och att vara medveten om sin egen kropp. Förhoppningsvis skapar detta inte en våg av rädsla bland andra föräldrar. För det är genom rädsla som världen kan bli sämre. Inte genom acceptans och tillit.

Reflektionerna ovan är helt mina egna personliga åsikter, utifrån den kunskap jag skaffat mig på yogalärarutbildningen som jag nu går. Och genom sunt förnuft. Men det finns också en uppsjö med vetenskapliga artiklar kring detta. Det är inget hittepå.

En tanke på “Är yoga en religion?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: