Vad skiljer kundaliniyoga från andra yogaformer?

Det finns massor av olika yogaformer att välja mellan  och det är inte alltid så lätt att veta vad som skiljer dem åt. Jag tänkte därför gå igenom vad som kännetecknar just kundaliniyoga och förklara vad som skiljer det från mängden.

Kundaliniyoga brukar kallas den medvetna yogan. För här jobbar vi med att vara medvetna om vårt andetag och att vara närvarande i vår kropp. Men det är inte bara kroppen som är i fokus. Här är sinnet och själen lika viktig. Kundaliniyoga hjälper oss att släppa taget om det förflutna, känna tillit till framtiden och leva i nuet.

Tänk dig att en vanlig yogaform symboliseras av en prisma. En sån som man kan hänga i fönstret, som glittrar när solens strålar träffar den. T.ex. så kan Hathayoga vara en prisma. Där jobbar man med många fysiska övningar, och tränar upp kroppen till att bli stark och smidig. Sedan kan Mantrayoga och Layayoga vara en sorts prisma. Där sjunger man olika mantrasånger för att få en andlig kontakt. Inom Rajayoga jobbar man med meditationer. Tänk dig att du sätter ihop alla dessa yogaformer, alla dessa prismor, så att de bildar en diamant. Där har du Kundaliniyoga. Hela diamanten, som består av de alla olika beståndsdelarna (rörelser och positioner, andning, hand- och fingerpositioner, kroppslås, meditationer och reciterande av mantran) som alla är lika viktiga. Vi tränar inte bara fysisk träning, utan även mental och andlig träning. Det är väldigt viktigt att slappna av mellan övningarna och känna in hur det känns i kroppen. Efter yogapasset ingår alltid en längre avslappning. Själva avslappningen anses lika viktig  som yogaövningarna och det är under vilan som effekterna av yogaövningarna integreras i kroppen.

Det är den mest effektiva yogaformen för att uppnå ett snabbt resultat. Resultat av vadå, kan man fråga sig? Kanske kan du se det som din egen personliga utveckling. Genom att göra kundaliniyoga tränar man upp sin koncentrationsförmåga, sin förmåga att lyssna på kroppens signaler och sin förmåga att vara närvarande i nuet. Man stärker också nervsystemet och frigör blockeringar i kroppen, vilket gör att man får ett ökat energiflöde och mer livskraft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: