Varför ska vi andas genom näsan?

Den bästa andningen är den som sker in och ut genom näsan. Det är också viktigt att inandningsluften hamnar djupt nere i lungorna, samtidigt som andningen är avslappnad, rytmisk och tyst. Idag tänkte jag försöka förklara så enkelt som möjligt varför vi just ska andas genom näsan.

  • Vi får in lagom mycket luft. Om vi andas genom munnen så ökar andningen automatiskt och vi får in för mycket luft. Det är alltså en liten hyperventilering  som innehåller mer luft än kroppen kan ta om hand. Andningen blir också lätt oregelbunden, med korta och snabba andetag.
  • Luften får rätt temperatur. Våra näsväggar är fuktiga och varma och de värmer upp luften så att den inte är så kall när den kommer till lungorna. Även vid utandning så värms och återfuktas näsan av luften som kommer från lungorna. Näsan fungerar därför som en bra värmeväxlare för kroppen.
  • Risken för infektion minskar. Näsan fungerar även som ett bakteriefilter, när flimmerhåren fångar upp bakterier, virus, kemikalier och andra partiklar som vi andas in. Dessa förs sedan vidare till svalget och vi sväljer ner dem. Det är betydligt bättre att det går den vägen än att den smutsiga luften dras ner i lungorna.
  • Luften når djupare ner i lungorna. Luften kommer först i kontakt med näsmusslorna, som cirkulerar luften så att den ska renas och bli varmare. Sedan lugnas luften ner och blir mer strömlinjeformad. Det gör att luften lättare kan dras längre ned i lungorna. Vid munandning andas vi snabbare och får därför ett mer turbulent flöde, som gör att luften inte kommer lika långt ner i lungorna. Det är bäst för lungorna att vi byter luft även långt ner i lungorna.
  • Kvävemonoxid behövs. I bihålorna producerar kroppen kvävemonoxid som följer med luften ner vid näsandning. Den hjälper till att vigda luftrören så att luften har lättare att passera. Den bidrar också till att blodkärlen vidgas så att syret lättare kan föras över till blodet. Inte nog med det. Kvävemonoxid är också bakteriedödande och hjälper till att rensa bort de bakterier som undsluppit flimmerhåren i näsan och hals. Vid munandning så tillsätts aldrig någon kvävemonoxid till luften.
  • Friare luftvägar. Det går ju lättare att andas om luftvägarna är fria och när vi andas in kall och torr luft via munnen så ökar påfrestningen på luftrören och risken för inflammation ökar. Vid inflammation sväller vävnaden  och det ger trängre luftvägar. Fler bakterier i inandningsluften gör också att mer slem måste bildas för att göra sig av med partiklarna. Det gör även att slemkörtlarna blir större och minskar luftens väg ner.
  • Tänderna blir rakare. Munandning torkar ut saliven och det ökar risken för karies, eftersom saliven skyddar tänderna. När vi andas genom näsan så ligger tungan uppe i gommen, men när vi andas genom munnen åker tungan ner. Det ökar risken att tänderna blir sneda, eftersom tänderna formas kring tungan.
  • Det frigör en täppt näsa. Om näsan inte används så gör det minskade lufttrycket att näsgångarna minskar i omfång. I näsan har vi näsmusslor som är små svällkroppar och de minskar automatiskt när vi andas genom näsan.

Vid ett annat tillfälle ska jag förklara varför vi ska andas djupt, rytmiskt, lugnt och tyst. Vill du läsa mer kan jag varmt rekommendera boken ”Medveten andning” av Anders Olsson, som enkelt men samtidigt utförligt beskriver det mesta om medveten andning.

3 reaktioner till “Varför ska vi andas genom näsan?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: