Äter du inte kött?

-Varför inte det?

Den frågan får jag ungefär en gång i veckan. Oftast på jobbet, men även i andra sammanhang. Och jag blir jätteglad av att få frågan. För det betyder ju att man är nyfiken, vill veta mer och bryr sig.

 Det kan väl egentligen sägas i tre ord: smak, miljö och djuren. Tänkte förklara lite längre (men fortfarande kort) vad jag menar med detta.

# Det är ju inte gott! Prova vara utan kött i nån vecka. Sedan lovar jag att du kommer känna en blod-smak som du inte tidigare tänkt på. När vår familj hade magsjuka i ungefär en månad fram och tillbaka mellan oss så blev jag, helt otippat, inte sugen på korv och kött längre. Blä smakade det. Finns faktiskt mycket fräschare råvaror än rått kött.

# Det är inte miljömässigt hållbart att vi fortsätter äta kött i den utsträckningen som vi faktiskt gör idag. Finns jättebra info om detta på t.ex. Naturskyddsföreningens hemsida.

# Och så frågade ju min äldste son hela tiden vad maten innehöll… Så då började jag undra mer och mer varför vi föder upp, fraktar på en jättetrång yta och avlivar jättemånga djur för att vi människor är lite sugna på kött. Vem ger oss den rätten?

Om du känner att du behöver lite stöd kring varför du borde äta mer ekologiskt så Läs här!! För mig finns det självklara svaret: För att jag vill låta mina barn och barnbarn uppleva denna underbara värld!  Kan låta som en sju jävla klyscha! Men det är ju som med de flesta klyschor. Väldigt sant!

Så våga stå för vad du äter. (Ekologiskt, närproducerat, vilt? Okej, så länge man själv kan stå för det. Vet du t.ex. hur det djuret du äter har blivit behandlat?)

Våga visa dina barn vad som är okej och ge dem de värderingar i livet som du själv tycker är viktiga! Så länge du kan göra det så behöver du ju inte bli vegetarian. Men du kanske vågar börja med att byta ut en måltid i veckan till vegetariskt. Och köpa lite mer ekologiskt. Det behöver varken bli mycket dyrare eller omständigare. Men det kan handla om att ändra ett beteende. Och det kan vara nog så svårt.

Sen är det ju så att bland barnskrik, vakennätter, blöjbyte och en total livsomställning så kanske man inte orkar förvälla bönor i åtta timmar. Det har jag garanterat inte orkat. Då gör man det som barnen äter. Grillkorv och makaroner kanske. Men är det inte så att barnen äter det vi lagar? Det handlar bara om vana.

Ge dina barn bra vanor. Både vad gäller mat, men även andra rutiner. Så har du gett det bästa du kan till det bästa du har!

(Och nej, jag har inte lyckats övertyga min man att skippa kött ännu. Lär nog hända ungefär när helvetet fryser till is.)

Så svaret på den där frågan jag får, borde egentligen bara innehålla en motfråga: Varför äter du kött?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: